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2型糖尿病患者および健常者における様々なカンジダ菌の潜在的な貯留層としての歯肉下領域
Subgingival areas as potential reservoirs of different Candida spp in type 2 diabetes patients and healthy subjects.
PMID: 30629672 PMCID: PMC6328191. DOI: 10.1371/journal.pone.0210527.
抄録
目的:
本研究の目的は、2型糖尿病および慢性歯周炎患者における口腔内カンジダ菌の有病率を舌背面と歯肉下の2つの口腔部位で比較することであった。本研究では、歯肉下領域を酵母の潜在的な貯留場所とするために、微生物が最も多く生息する口腔部位である舌の背側と歯肉下領域との間で酵母の検出量に差があることを明らかにすることを目的とした。さらに,酵母の有病率の潜在的な予測因子を明らかにした.
OBJECTIVES: The aim of this cross-sectional observational study was to compare the prevalence of different oral Candida spp. in patients with Type 2 Diabetes and chronic periodontitis in two oral sites: dorsal surface of the tongue and subgingival area. In order to determine subgingival areas as potential reservoirs of yeasts, this study aimed to find differences in the yeasts' detection between the dorsum of the tongue, as the oral site most commonly inhabited with microorganisms, and subgingival samples. Additionally, potential predictors for the yeasts prevalence were determined.
材料と方法:
被験者(N = 146)は、4つのグループに分けられた: グループA-歯周炎のない健康な人、グループB-慢性歯周炎を持つ健康な人、グループC-良い糖調節と慢性歯周炎を持つ2型糖尿病患者、グループD-悪い糖調節と慢性歯周炎を持つ2型糖尿病患者。サンプルは、スワッビングによって舌から得られました。歯肉下のプラークサンプルは、ペーパーポイントと歯周キュレットによって取られました。異なるCandida spp.の単離と同定は、ChromAgar培地を用いて行った。さらに、菌管生産試験および糖質同化試験を行った。
MATERIAL AND METHODS: Subjects (N = 146) were divided into four groups: group A- healthy individuals without periodontitis, group B- healthy individuals with chronic periodontitis, group C- Type 2 Diabetes patients with good glycoregulation and Chronic periodontitis and group D- Type 2 Diabetes patients with poor glycoregulation and Chronic periodontitis. Samples were obtained from the tongue by swabbing. Subgingival plaque samples were taken by paper points and periodontal curette. Isolation and identification of different Candida spp. was done using ChromAgar medium. In addition, germ-tube production and carbohydrate assimilation tests were performed.
結果:
Candida spp.の有病率は、糖質調整不良の糖尿病患者で高かった。最も多く分離されたのはCandida albicansで,Candida glabrataとCandida tropicalisがそれに続いた.15.6%の症例でCandida spp.は歯肉下に存在したが、舌には存在しなかった。多変量回帰モデルにより,HbA1cは両部位のカンジダ属菌の予測因子であることが示された.
RESULTS: The prevalence of Candida spp. was higher in diabetics with poor glycoregulation. The most frequently isolated species was Candida albicans followed by Candida glabrata and Candida tropicalis. In 15.6% of cases, Candida spp. was present in the subgingival area while absent on the tongue. Multivariate regression model showed that HbA1c was Candida spp. predictor for both locations.
結論:
その結果、臨床的に健康な口腔粘膜を持つ被験者にカンジダ菌の保菌者が存在することが確認された。また、歯肉下領域がこれらの病原菌の潜在的な貯留場所であることが明らかになった。糖質制御はカンジダ菌の陽性予測因子として認識されています。
CONCLUSIONS: Our results confirmed that there are Candida spp. carriers among subjects with clinically healthy oral mucosa. Also, this study identified subgingival areas as potential reservoirs of these pathogenic species. Glycoregulation has been recognized as a positive predictor factor of Candida spp.