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アルゼンチンのヒ素:発生、人間の健康、法律と決定
Arsenic in Argentina: Occurrence, human health, legislation and determination.
PMID: 31055207 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2019.04.262.
抄録
アルゼンチンの地下水におけるヒ素の存在について、学際的な専門家グループによる概要を紹介した。また、砒素の発生、人体への影響、飲料水やボトル水に含まれる砒素の最大許容量に関する規制、砒素の分析技術についても紹介している。アルゼンチンで最も影響を受けた地域はチャコ・パンペ平原であり、その面積は約1,000万kmに及び、2007年に採取された86サンプルの地下水の約88%が世界保健機関(WHO)のガイドライン値を超えていた。サリ川流域では、アサの濃度は11.4~1660μg/Lで、100%のサンプルがWHOのガイドライン値を超えていた。アルゼンチンのアルティプラノ渓谷(プナ)とスバンデス渓谷では、表層水と地下水から採取した62サンプルのうち61%がWHOの基準値を超えていた。このことから、現在、アルゼンチンの危険な人口は約400万人に達していると推定されています。HACRE(スペイン語で慢性的な地域固有の水性砒素症を意味するhidroarsenicismo crónico regional endémico)という名前の下に収集された、Asの慢性的な消費、人体内でのAsの代謝、さまざまなAsの化学形態の影響に由来する病理学について説明しています。規制については、WHOや米国環境保護庁が推奨する10μg/Lの制限値がアルゼンチン食品法に盛り込まれているが、まだ適用は保留されている。また、いくつかの州では最大許容値に格差がある。ボトルウォーターのAs濃度についても考察している。調査によると、10μg/LのAs濃度を測定するのに適した設備を持つ試験所がアルゼンチンにはいくつかあるが、その66%はブエノスアイレス市とサンタフェ、コルドバ、ブエノスアイレスの各県に集中していることがわかった。この第1部の結論と提言を述べる。
An overview about the presence of arsenic (As) in groundwaters of Argentina, made by a transdisciplinary group of experts is presented. Aspects on As occurrence, effects of As on human health, regulations regarding the maximum allowable amount of As in drinking water as well as bottled water, and analytical techniques for As determination are presented. The most affected region in Argentina is the Chaco-Pampean plain, covering around 10 million km, where approximately 88% of 86 groundwater samples collected in 2007 exceeded the World Health Organization (WHO) guideline value. In the Salí river basin, As concentrations ranged from 11.4 to 1660 μg/L, with 100% of the samples above the WHO guideline value. In the Argentine Altiplano (Puna) and Subandean valleys, 61% of 62 samples collected from surface and groundwaters exceeded the WHO limit. Thus, it can be estimated that, at present, the population at risk in Argentina reaches around four million people. Pathologies derived from the chronic consumption of As, the metabolism of As in the human body and the effects of the different As chemical forms, gathered under the name HACRE (hidroarsenicismo crónico regional endémico in Spanish, for chronic regional endemic hydroarsenicism) are described. Regarding the regulations, the 10 μg/L limit recommended by the WHO and the United States Environmental Protection Agency has been incorporated in the Argentine Food Code, but the application is still on hold. In addition, there is disparity regarding the maximal admitted values in several provinces. Considerations about the As concentrations in bottled water are also presented. A survey indicates that there are several Argentine laboratories with the suitable equipment for As determination at 10 μg/L, although 66% of them are concentrated in Buenos Aires City, and in the Santa Fe, Córdoba and Buenos Aires provinces. Conclusions and recommendations of this first part are provided.
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