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日本語AIでPubMedを検索

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Int. J. Food Microbiol..2019 Jul;301:61-72. S0168-1605(18)30717-7. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.05.003.Epub 2019-05-10.

熱帯地域で栽培された果物や野菜から分離された乳酸菌の遺伝的および技術的特徴

Genetic and technological characterization of lactic acid bacteria isolated from tropically grown fruits and vegetables.

  • Amandine Fessard
  • Fabienne Remize
PMID: 31100643 DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.05.003.

抄録

フィルスフィア微生物は、果物や野菜を含む食品の一般的な汚染物質である。本研究の目的は、レユニオン島の果物や野菜から分離された乳酸菌を同定し、食品への応用の可能性について特徴づけることであった。分離された77株のうち、Lactobacillus plantarum(3株)、その他のLactobacillus(3株)、Lactococcus lactis(13株)、Leuconostoc pseudomesenteroides(25株)など、大きな種の多様性が見られた。Leuconostoc lactis(1)、Leuconostoc mesenteroides(7)、Leuconostoc citreum(14)、Weissella cibaria(4)、Weissella confusa(4)、Weissellaの他の種(2)およびFructobacillus tropaeoli(1)。これらのいくつかの種は、乳酸菌に属するものの、乳製品中での出現率が低いため、特徴が乏しい。Lactobacillus、Lactococcus、LeuconostocおよびWeissella分離株は、それぞれ3、6、21および10の遺伝的グループに分類され、種内多様性が大きいことが示唆された(GTG)フィンガープリントにより分類された。WeissellaとLactobacillusは特に酸や浸透圧ストレスに耐性があり,Lc. pseudomesenteroides 60は酸化ストレスに強く耐性があった.Weissella 30, 64, 58、Leuconostoc 60, 12b、Lactobacillus 75、Fructobacillus 77の分離株は、果物や野菜のスターターや保存培養に適した特徴を持っていた。

Phyllosphere microorganisms are common contaminants of fruit or vegetable containing foods. The aim of this study was to identify and characterize lactic acid bacteria isolated from fruits and vegetables from Reunion Island, regarding possible application in food. Among 77 isolates, a large diversity of species was observed, with isolates belonging to Lactobacillus plantarum (3 isolates), other species of Lactobacillus (3), Lactococcus lactis (13), Leuconostoc pseudomesenteroides (25), Leuconostoc lactis (1), Leuconostoc mesenteroides (7), Leuconostoc citreum (14), Weissella cibaria (4), Weissella confusa (4), other species of Weissella (2) and Fructobacillus tropaeoli (1). Several of these species, although belonging to lactic acid bacteria, are poorly characterized, because of their low occurrence in dairy products. Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc and Weissella isolates were classified by (GTG) fingerprinting in 3, 6, 21 and 10 genetic groups, respectively, suggesting a large intra-species diversity. Several Weissella and Lactobacillus isolates were particularly tolerant to acid and osmotic stress, whereas Lc. pseudomesenteroides 60 was highly tolerant to oxidative stress. Isolates of Weissella 30, 64 and 58, Leuconostoc 60 and 12b, Lactobacillus 75 and Fructobacillus 77 present relevant characteristics for their use as starters or as preservative cultures for fruits and vegetables.

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