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サウジアラビアの鎌状赤血球症の子供のカロリー摂取量と特定の体格測定に対するオメガ 3 系脂肪酸の影響
Impact of omega-3 fatty acids on calorie intake and certain anthropometric measurements in children with sickle cell disease in Saudi Arabia.
PMID: 31354194 PMCID: PMC6637403. DOI: 10.6026/97320630015189.
抄録
鎌状赤血球症の子供の栄養状態と成長は、カロリーが低いだけでなく、栄養素が不足している食事の摂取が原因で損なわれています。このような子どもたちには、成長の阻害や低体格指数が観察されています。また、紙や木など食べ物以外のものを摂取することで、異常な摂食パターンである「ピカ」を示す子どももいます。これもまた、ヘモグロビン値の低下と相関があることがわかっています。オメガ3脂肪酸などの特定の必須栄養素の介入は、病気による合併症を低下させるという点で、これらの子供たちに有益であることが知られています。したがって、オメガ3脂肪酸が栄養摂取量や成長パラメータにもプラスの効果を示すかどうかを確認したいと考えていました。したがって、我々は6ヶ月間、オメガ3脂肪酸とこれらの子供たちを補充した。疾患を持つ男性と女性の子供たちの両方が有意に彼らの熱量摂取量だけでなく、体格指数を改善しました。また、picaの状態の低下が明確に観察された。
The nutritional status and growth in children with sickle cell disease is compromised due to intake of diet that is low in calories as well as deficient in nutrients. Growth stunting and a low body mass index have been observed in these children. Some children exhibit pica, which is an abnormal eating pattern by ingesting things other than food, like paper, wood etc. This also was found to correlate to lower hemoglobin values. Interventions with certain essential nutrients such as omega-3 fatty acids are known to benefit these children in terms of lowering their complications due to the disease. We therefore wished to see if omega-3 fatty acids exhibit positive effects on their nutritional intake and growth parameters too. Hence, we supplemented these children with omega-3 fatty acids for a period of six months. Both the male and female children with the disease significantly improved their calorific intake as well as body mass index. Also a lowering of pica status was distinctly observed.