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大豆ナッツバターに関連した O157:H7 感染症の多州合同アウトブレイク
A Multistate Outbreak of O157:H7 Infections Linked to Soy Nut Butter.
PMID: 31519792 PMCID: PMC6774848. DOI: 10.1542/peds.2018-3978.
抄録
背景:
2017年には、主に小児に発生した滋賀トキシン産生菌(STEC)O157:H7感染症のアウトブレイクの発生源を特定するために、多州合同の調査を実施しました。
BACKGROUND: In 2017, we conducted a multistate investigation to determine the source of an outbreak of Shiga toxin-producing (STEC) O157:H7 infections, which occurred primarily in children.
方法:
2017年1月1日から2017年4月30日までの間に発症したSTEC O157:H7のアウトブレイク株への感染を症例と定義した。症例患者は、共通の暴露を特定するために面接を行った。トレースバックおよび施設調査が実施され、食品サンプルのSTEC検査が行われました。
METHODS: We defined a case as infection with an outbreak strain of STEC O157:H7 with illness onset between January 1, 2017, and April 30, 2017. Case patients were interviewed to identify common exposures. Traceback and facility investigations were conducted; food samples were tested for STEC.
結果:
12州から32例を同定した.そのうち26例(81%)は18歳未満の小児に発生し、8例は溶血性尿毒症症候群を発症していた。25例(78%)の患者は同じブランドの大豆ナッツバターを食べていたか、それを提供する施設に通っていた。私たちは、人から人への感染が発生した可能性のある保育所を含む 3 つの疾患サブクラスターを特定しました。検査の結果、11個の大豆ナッツバターサンプルからアウトブレイク株が分離されました。調査の結果、製品汚染の可能性がある大豆ナッツバター製造施設での適正製造規範の違反が確認されましたが、汚染の具体的な経路は明らかにされていませんでした。
RESULTS: We identified 32 cases from 12 states. Twenty-six (81%) cases occurred in children <18 years old; 8 children developed hemolytic uremic syndrome. Twenty-five (78%) case patients ate the same brand of soy nut butter or attended facilities that served it. We identified 3 illness subclusters, including a child care center where person-to-person transmission may have occurred. Testing isolated an outbreak strain from 11 soy nut butter samples. Investigations identified violations of good manufacturing practices at the soy nut butter manufacturing facility with opportunities for product contamination, although the specific route of contamination was undetermined.
結論:
この調査では、大豆ナッツバターが、主に子供たちに影響を与えたSTEC感染症の複数州での発生源であることが判明しました。その結果、同施設が製造したすべての大豆ナッツバター製品(合計120万ポンド以上)がリコールされたことで、さらなる病気の発生を防ぐことができたと考えられます。STEC感染症の迅速な診断と適切な検体採取は、発生の検出に役立ちます。保育者は、保育現場での腸管疾患の二次感染を防ぐために、適切な衛生習慣に従うべきです。企業は、汚染のリスクを最小限に抑える方法で調理済み食品を製造すべきです。
CONCLUSIONS: This investigation identified soy nut butter as the source of a multistate outbreak of STEC infections affecting mainly children. The ensuing recall of all soy nut butter products the facility manufactured, totaling >1.2 million lb, likely prevented additional illnesses. Prompt diagnosis of STEC infections and appropriate specimen collection aids in outbreak detection. Child care providers should follow appropriate hygiene practices to prevent secondary spread of enteric illness in child care settings. Firms should manufacture ready-to-eat foods in a manner that minimizes the risk of contamination.
Copyright © 2019 by the American Academy of Pediatrics.