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コンゴ中央州における村の鶏のニューカッスル病に対する有償予防接種キャンペーンの参加型評価
Participatory assessment of paid vaccination campaigns for village chickens against Newcastle disease in Kongo Central province.
PMID: 31622790
抄録
コンゴ民主共和国(DRC)では、国が主導する動物ワクチン接種キャンペーンは、疫病が発生した場合にのみ実施されており、恒久的な動物ワクチン接種サービスの実施が急務となっています。ある非政府組織は、コンゴ中央州で村の鶏を対象にニューカッスル病(ND)に対する有償ワクチン接種サービスを実験的に開始しました。この混合手法による研究では、この実験の参加型評価を行い、ワクチン接種を採用するかどうかという養鶏家の意思決定に影響を与える社会経済的な要因を明らかにしています。本研究は、同州の4つのテリトリーで実施されました。質的・量的データは、動物衛生の専門家と養鶏家との間で行われた12のフォーカスグループディスカッション(FGD)と、スノーボール法によってサンプリングされた養鶏家との160の半構造化インタビューを通じて収集されました。このような参加型のプロセスを経て、動物予防接種サービスのパフォーマンスを評価するためのグリッドがデザインされました。このグリッドは、語りを構造化された予備的な評価に変換したもので、将来的に予防接種サービスを定量的に評価するための研究成果となります。グリッドは9つの基準で構成され、さらに16の項目で構成されており、鶏の飼育者やワクチン接種者に尋ねる質問に翻訳されています。私たちの研究地域では、フィールドワーカーが21年間に4回の動物ワクチン接種キャンペーンを行いました(今回の評価の対象となったものを除く)。サンプルの養鶏家の約13%がNDワクチン接種プログラムに参加していました。インタビューを受けた養鶏家の約96%がNDワクチン接種にお金を払う意思があることを表明し、ワクチンを接種した養鶏家の87%がワクチンは有効であると認識していました。ワクチン担当者は、連絡を受けた養鶏家の56%が実際にワクチン接種の費用を支払ったと推定しています。評価グリッドでは、このサービスの持続可能性に有利な4つのポイント、すなわち、養鶏家の一般的な関心、ワクチンの有効性、ワクチンの入手可能性、ワクチンの使いやすさが強調されました。弱点としては、養鶏家の情報へのアクセスの悪さと、ワクチン接種者のモチベーションの低さの2点が挙げられました。サンプル内のワクチン接種率は13.1%と算出されました。Kongo Centralの村の鶏に対する有料ワクチン接種キャンペーンのパフォーマンススコアは62.8%で、Kwilu-Ngongo(73.1%)が最も高く、Kasangulu(52.4%)が最も低い結果となりました。ワクチン接種の導入については、鶏舎と地域という2つの要因が統計的に有意であることが確認されました。地域間では、養鶏家のための情報へのアクセスやワクチン接種者のモチベーションに有意な差が見られました。このサービスを改善するための優先事項は、養鶏家の意識向上とワクチン接種者のモチベーションの向上であると考えられます。
In the Democratic Republic of Congo (DRC), where state-driven animal vaccination campaigns are organized only in response to epidemics, the organization of a permanent animal vaccination service is urgently needed. A non-governmental organization has set up an experimental paid vaccination service for village chickens against Newcastle Disease (ND) in the Kongo Central province. This mixed-method study presents a participatory assessment of this experiment, identifying socio-economic factors that influence the decision of chicken keepers to adopt vaccination. The study was conducted in four territories of the province. Qualitative and quantitative data were collected through 12 focus group discussions (FGDs) with professionals of animal health and chicken keepers and 160 semi-structured interviews with chicken keepers, sampled by snowball technique. This participatory process has resulted in the design of a grid for assessing animal vaccination service's performance. Here translating the narratives into a preliminary structured assessment, this grid is an output of the study, to be mobilized for future rapid assessments of the vaccination service in a quantitative prospect. The grid consisted of nine criteria, further composed by 16 items, translated into questions to be asked to chicken keepers and vaccinators. In our study area, fieldworkers enumerated four animal vaccination campaigns during a period of 21 years (except those subject to the present assessment). Around 13% of chicken keepers of our sample had participated in ND vaccination programs. Almost 96% of interviewed chicken keepers expressed their willingness to pay for ND vaccination, and 87% of chicken keepers that vaccinated their chickens perceived the vaccine as effective. Vaccinators estimated that 56% of the chicken keepers who were contacted had actually paid for the vaccination of their chickens. The assessment grid highlighted four points in favor of the sustainability of this service, i.e. the general interest of chickens keepers, vaccine efficacy, vaccine availability and ease of use of the vaccine. Two weak points were identified, viz. the poor access of chicken keepers to information and the weak motivation of vaccinators. The vaccine coverage was calculated within the sample at 13.1%. Paid vaccination campaign for village chicken in Kongo Central obtained a performance score of 62.8%, with the highest score in Kwilu-Ngongo (73.1%) and the lowest in Kasangulu (52.4%). Two factors of adoption of vaccination were identified as statistically significant, i.e. chicken housing and territory. Significant differences appeared between territories in access to information for chicken keepers and in vaccinators motivation. The priorities for the improvement of this service appear to be awareness raising among chicken keepers and increasing vaccinators' motivation.