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過敏性腸症候群患者の食品回避について、健康な人と比較して検討した
Food Item Avoidance of Patients with Irritable Bowel Syndrome Compared with Healthy People.
PMID: 31679379
抄録
背景:
過敏性腸症候群(IBS)患者の食事ガイドラインを作成するためには、症状改善のために食事から除外している食品に関するデータが必要である。本研究は、IBS患者の大規模グループにおける除外食品の有病率とその理由を評価することを目的とした。
BACKGROUND: To construct a dietary guideline for patients with irritable bowel syndrome (IBS), data about foods these people exclude from their diet to improve their symptoms are necessary. This study was designed to assess the prevalence of food exclusions as well as the reasons for such exclusions in a large group of IBS patients.
方法:
この横断的研究では、50の異なる保健所に勤務するイラン人成人3846人(うちIBS患者828人)のデータを調査した。食事摂取量の評価には、イラン人成人のために特別にデザインされ、有効性が確認された106項目の自己記入式ディッシュベース半定量的食品頻度質問票(DSFFQ)を使用した。IBSはローマIII質問票のペルシャ語版を修正したものを用いて評価した。
METHODS: In this cross-sectional study, data on 3846 Iranian adults, 828 of whom were patients with IBS, working in 50 different health centers were examined. A 106-item self-administered Dish-based Semi-quantitative Food Frequency Questionnaire (DSFFQ) which was designed and validated specifically for Iranian adults was used for assessing dietary intake. IBS was assessed using a modified Persian version of the Rome III questionnaire.
結果:
IBSの全有病率は21.5%(n=828)であった(女性23.9%、男性18.6%)。IBS患者の平均年齢は36.26±7.91歳、IBSなしの被験者では36.52±8.12歳であった。IBS患者は、健常者と比較して、胃腸(GI)症状のためにケチャップ(90%対33%、P=0.005)、ドー(100%対1%、P=0.003)、ガズ(50%対1%、P=0.035)、ブドウ(33%対7%、P=0.034)、フレッシュベリー(56%対14%、P=0.036)、バター(100%対60%、P=0.02)の摂取を避ける確率が高かった。IBS患者のGI症状による梅(1% vs. 26%、P = 0.006)、ピクルス(39% vs. 67%、P = 0.004)、レモン汁(21% vs. 35%、P = 0.027)、卵(5% vs. 25%、P = 0.011)、フレッシュイチジク(19% vs. 44%、P = 0.038)、ケーキ(25% vs. 100%、P = 0.028)の除外は、非IBS参加者よりも低かったが、IBS参加者のGI症状による除外は、IBS参加者の方が低かった。
RESULTS: The whole prevalence of IBS was 21.5% (n = 828) in the total population (23.9% in women and 18.6% in men). Mean age of patients with IBS was 36.26 ± 7.91 years and for subjects without IBS, it was 36.52 ± 8.12 years. IBS patients had a greater probability to avoid consumption of ketchup (90% vs 33%, P = 0.005), Dough (100% vs 1%, P = 0.003), Gaz (50% vs. 1%, P = 0.035), grapes (33% vs. 7%, P = 0.034), fresh berries (56% vs. 14%, P = 0.036) and butter (100% vs. 60%, P = 0.02) due to gastrointestinal (GI) symptoms compared with healthy individuals. Although, the exclusion of plum (1% vs. 26%, P = 0.006), pickles (39% vs. 67%, P = 0.004), lemon juice (21% vs 35%, P = 0.027), egg (5% vs. 25%, P = 0.011), fresh fig (19% vs. 44%, P = 0.038) and cake (25% vs. 100%, P = 0.028) due to GI symptoms in IBS patients were lower than non-IBS participants.
結論:
今回の研究では、IBS患者は健常者と比較して、GI症状のためにケチャップ、ドウ、ガズ、ブドウ、フレッシュベリー、バターの摂取を避ける傾向が高いことが示された。これらの知見を確認するためには、さらなる研究が必要である。
CONCLUSION: The present study showed that IBS patients were more likely to avoid consumption of ketchup, Dough, Gaz, grapes, fresh berries and butter due to GI symptoms compared with healthy individuals. Further studies are required to confirm these findings.
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