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治療抵抗性小腸細菌過増殖患者の栄養パターンの特徴
[Features of nutrition pattern of patients with small intestinal bacterial overgrowth resistant to therapy].
PMID: 31710785 DOI: 10.24411/0042-8833-2019-10051.
抄録
小腸細菌過増殖症(SIBO)は、生活の質が著しく低下することを特徴とする広汎な疾患である。SIBOに対する抗生物質治療は十分な効果が得られず、再発率が高い。長期的な食事パターンは、微生物相の組成を変化させる可能性がある。本研究では、SIBO患者、治療抵抗性患者、治癒患者の栄養パターンを比較した。.ラクトロースを用いた水素メタン呼気検査では458人の患者でSIBO Hが確認されており、2ヶ月後に腸管防腐剤による治療とコントロール呼気検査が処方された。24時間リコールまたは3日間の食事記録を全参加者から収集した。写真を使用して、食べた分の大きさを推定した。食事日誌に記載されているすべての料理を食品群ごとに構成品に換算し、1日あたりの体重で合計し、所定のカロリー摂取量に対する健康栄養ピラミッドの消費量の基準と比較した。この研究では、SIBOの治療に抵抗性のある患者と治療が成功した患者の食事パターンを比較した。.呼気中の水素含有量の管理は、再登場した79人の患者のみに実施され、そのうち38人(48.9%)は治療後2ヶ月でSIBOのH>20ppmの存在が明らかになった。これらの患者の栄養状態を比較したところ、治療抵抗性の患者では、ソバ(0.41±0.47 vs 0.14±0.35)およびキビ(0.41±0.47 vs 0.14±0.35)の消費量が高いことが示された(穀類の消費率との比較、p<0.001)。001)とキビ(0.036±0.11 vs. 0.007±0.021、p=0.047)、鶏肉(0.80±0.64 vs. 0.54±0.62、p=0.01)、バター(0.54±0.24 vs. 0.39±0.22、p<0.01)を摂取していた。また、SIBO療法に抵抗性のある患者の食事は、単糖類および二糖類(75.2±32.7 vs 95.5±41.5 g/日、p=0.015)とカッテージチーズ(0.07±0.08 vs 0.17±0.19、p=0.018)の摂取量が少なかったことが特徴的であった。果物や野菜の消費量には有意差はなかった。.本研究の結果、穀物、鶏肉、バター、糖類、カッテージチーズの摂取量について、SIBO治療抵抗性患者の栄養パターンに有意な差が認められた。得られたデータは、SIBO療法の食事療法維持や再発予防のための食事療法の開発に役立つ可能性がある。
Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) is a widespread disease characterized by a significant decrease in the quality of life. Antibiotic treatment with SIBO is not effective enough and the recurrence rate is high. Long-term dietary patterns can shift the composition of the microbiota. of the study was to compare the pattern of nutrition of patients with SIBО, resistant to therapy and cured patients. . SIBO H has been identified in 458 patients using hydrogenmethane breath test with lactulose, and therapy with intestinal antiseptics and control breath test after 2 months was prescribed. 24 hour recalls or three-day food records were collected from all participants. The photographs were used to estimate the size of the portions eaten. According to food composition and portion all dishes in food diary were converted into constituent products by food groups, which were summed by weight per day and compared with the norms of consumption of the pyramid of healthy nutrition for a given caloric intake. The study compared dietary patterns of patients with resistance to the therapy of SIBO and those who had successful therapy. . Control of the hydrogen content in the exhaled air was performed only in 79 re-appeared patients, 38 (48.9%) of them in 2 months after therapy revealed the presence of SIBO H>20 ppm. A comparison of the nutrition of these patients showed that patients resistant to therapy had higher consumption of buckwheat (0.41±0.47 vs 0.14±0.35 relative to the rate of consumption of cereals, p<0.001) and millet (0.036±0.11 vs 0.007±0.021, p=0.047), poultry meat (0.80±0.64 vs 0.54±0.62, p=0.01) and butter (0.54±0.24 vs 0.39±0.22, p<0.01). The diet of patients with resistant to SIBO therapy was also сharacterized by a lower consumption of mono- and disaccharides (75.2±32.7 vs 95.5±41.5 g/day; p=0.015) and cottage cheese (0.07±0.08 vs 0.17±0.19, p=0.018). Consumption of fruits and vegetables did not have significant differences. . Treatment is ineffective in roughly half the patients with SIBO H. According to the results of the study, significant differences in the nutrition pattern of patients resistant to SIBO therapy with respect to the consumption of cereals, poultry, butter, added sugars and cottage cheese were established. The obtained data may be used to develop dietetic maintenance of SIBO therapy and prevention of its relapses.
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