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キトリオリゴ糖の薬理学的性質の最新情報を掲載しました
Recent Updates in Pharmacological Properties of Chitooligosaccharides.
PMID: 31781615 PMCID: PMC6875261. DOI: 10.1155/2019/4568039.
抄録
海洋食品由来の化学構造は非常に多様であり、薬理学的にも有望である。特に、キトリオリゴ糖(COS)は安全な薬物動態プロファイルを示し、新しい生理活性ポリマーの大きな供給源となっている。本レビューでは、COSの抗酸化性、抗炎症性、抗糖尿病性について、最近の論文から説明する。このように、COSは酸化ストレス、細胞損傷、炎症性病態に対する有効な薬剤である。本研究では、COSの作用機序と標的となる治療経路についてまとめ、議論した。COSは抗酸化物質としてのラジカル消去作用や酸化ストレスマーカーを減少させる作用があると考えられる。COSの抗糖尿病効果のメカニズムは、膵島の増殖促進、インスリン分泌の増加、インスリン感受性の向上、食後血糖の低下、血糖取り込みの改善などが特徴である。COSはGLUT2をアップレギュレートし、消化酵素やグルコーストランスポーターを阻害する。さらに、COSはグルコース産生を抑制し、グルコース変換を促進する結果となった。一方、COSは炎症性メディエーターを減少させ、NF-Bの活性化を抑制し、キナーゼのリン酸化を増加させ、リンパ球の増殖を刺激した。以上のように、本レビューは、COSの保護効果についての実験データからのエビデンスをもたらしている。
Chemical structures derived from marine foods are highly diverse and pharmacologically promising. In particular, chitooligosaccharides (COS) present a safe pharmacokinetic profile and a great source of new bioactive polymers. This review describes the antioxidant, anti-inflammatory, and antidiabetic properties of COS from recent publications. Thus, COS constitute an effective agent against oxidative stress, cellular damage, and inflammatory pathogenesis. The mechanisms of action and targeted therapeutic pathways of COS are summarized and discussed. COS may act as antioxidants their radical scavenging activity and by decreasing oxidative stress markers. The mechanism of COS antidiabetic effect is characterized by an acceleration of pancreatic islets proliferation, an increase in insulin secretion and sensitivity, a reduction of postprandial glucose, and an improvement of glucose uptake. COS upregulate the GLUT2 and inhibit digestive enzyme and glucose transporters. Furthermore, they resulted in reduction of gluconeogenesis and promotion of glucose conversion. On the other hand, the COS decrease inflammatory mediators, suppress the activation of NF-B, increase the phosphorylation of kinase, and stimulate the proliferation of lymphocytes. Overall, this review brings evidence from experimental data about protective effect of COS.
Copyright © 2019 Ilias Marmouzi et al.