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p-クロロアニリンのPlatymonas subcordiformisに対する毒性評価とその生分解(英文
Toxicity assessment of p-choroaniline on Platymonas subcordiformis and its biodegradation.
PMID: 31785947 DOI: 10.1016/j.ecoenv.2019.109995.
抄録
p-クロロアニリン(PCA)は様々な面で使用されており、その存在と環境への蓄積につながっている。これまでの研究から、PCAは公衆衛生や環境に深刻なリスクをもたらす有害汚染物質であることが明らかになってきた。本研究では、PCAのPlatymonas subcordiformis(P. subcordiformis)に対する毒性効果と、海洋微細藻類によるPCAの生分解について検討した。毒性試験では、PCAのP. subcordiformisに対する24h, 48h, 72h及び96hにおけるECは、それぞれ41.42, 24.04, 17.15及び13.05mgLであった。その結果、クロロフィルa、クロロフィルb、カロテノイド、光合成酸素放出率、呼吸酸素消費率、クロロフィル蛍光パラメータFv/Fm、ETR、qPなどの色素パラメータは対照群に比べて大幅に減少したが、抗酸化酵素活性(SOD、CAT)、クロロフィル蛍光パラメータNPQは対照群に比べて増加した。Pearsonの相関係数とIntegrated Biomarker Response (IBR)の分析から、Fv/FMはPCAの海洋環境における毒性を評価するのに適した指標であると考えられた。P. subcordiformisの分解アッセイでは、緑の海洋微生物はPCAを除去・分解する能力を有しており、PCAの除去・分解割合は2mgL>5mgL>10mgLの順であった。最大除去率は54%、生分解率は34%であった。
The use of p-chloroaniline (PCA) in various aspects leads to its existence and accumulation in the environment. Relevant researches showed that PCA was a prime toxic pollutant that had imposed a serious risk to public health and the environment. This paper investigated the toxicity effects of PCA on Platymonas subcordiformis (P. subcordiformis) and the biodegradation of PCA by the marine microalga. In the toxicity experiments, the EC of PCA on P. subcordiformis at 24 h, 48 h, 72 h and 96 h was 41.42, 24.04, 17.15 and 13.05 mg L, respectively. The pigment parameters including chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, photosynthetic O release rate, respiration O consumption rate and the chlorophyll fluorescence parameters including Fv/Fm, ETR and qP decreased greatly while antioxidant enzyme activities (SOD, CAT) and the chlorophyll fluorescence parameter NPQ increased when P. subcordiformis exposed to PCA compared with the control group. Fv/Fm would be a suitable indicator for assessing the toxicity of PCA in marine environment based on the analysis of Pearson's correlation coefficient and Integrated Biomarker Response (IBR). The degradation assay in P. subcordiformis indicated that the green marine microalga had the ability to remove and degrade PCA, and the order of removal and degradation proportion of PCA was 2 mg L > 5 mg L>10 mg L. The maximum removal and biodegradation percentage was 54% and 34%, respectively.
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