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Archaeol Anthropol Sci.2019;11(11):6161-6181. 910. doi: 10.1007/s12520-019-00910-8.Epub 2019-08-16.

安定同位体分析とマイクロデブリ分析を用いた中世以降のロンドンの2つの集団の食生活の集学的調査

Multidisciplinary investigations of the diets of two post-medieval populations from London using stable isotopes and microdebris analysis.

  • Madeleine Bleasdale
  • Paola Ponce
  • Anita Radini
  • Andrew S Wilson
  • Sean Doherty
  • Patrick Daley
  • Chloe Brown
  • Luke Spindler
  • Lucy Sibun
  • Camilla Speller
  • Michelle M Alexander
PMID: 31814854 PMCID: PMC6874522. DOI: 10.1007/s12520-019-00910-8.

抄録

この論文では、炭素と窒素の安定軽同位体分析と歯石中のマイクロデブリの分析の両方を用いて、中世以降のロンドンの食生活についての初の多組織研究を紹介する。食事の摂取量は、短い時間スケールと長い時間スケールで調査された。サヴォイのクイーンズチャペル(QCS)(=66)とセントバルナバ/セントメアリーアボット(SB)(=25)の人間からバルク骨コラーゲンを分析した。インクリメンタルデンタル分析は、個々のQCS1123の第二大臼歯に実施され、小児期の食事摂取量を調査した。バルクヘアサンプル(=4)をQCSの成人から採取し、他の4人の個体から顕微鏡を用いて歯石を分析した。さらに、QCS(=11)とプレスコットストリート(=35)で採取した46頭の動物の骨コラーゲンを分析し、中世以降のロンドンにおける最初の動物の食生活のベースラインを提供した。全体的に、同位体比の結果は、両個体群の主にCをベースとした陸上食生活を示唆しているが、QCS1123は例外で、幼少期から成人期にかけてCの食物源を消費していたことに一致した値を示した。両個体群におけるδNの違いは、社会階級や職業による食生活の違いを反映している可能性が高く、SB個体群の個体はより裕福な個体であり、動物性および海洋性魚類のタンパク質をより多く消費している可能性が高い。マイクロデブリの解析結果は限られたものであったが、国産の穀物の消費量を示している。この論文は、社会的地位と移動性の変動の理解を深めるために、長い時間スケールと短い時間スケールの食生活を調査するための学際的アプローチの有用性を実証している。

This paper presents the first multi-tissue study of diet in post-medieval London using both the stable light isotope analysis of carbon and nitrogen and analysis of microdebris in dental calculus. Dietary intake was explored over short and long timescales. Bulk bone collagen was analysed from humans from the Queen's Chapel of the Savoy (QCS) ( = 66) and the St Barnabas/St Mary Abbots (SB) ( = 25). Incremental dentine analysis was performed on the second molar of individual QCS1123 to explore childhood dietary intake. Bulk hair samples ( = 4) were sampled from adults from QCS, and dental calculus was analysed from four other individuals using microscopy. In addition, bone collagen from a total of 46 animals from QCS ( = 11) and the additional site of Prescot Street ( = 35) was analysed, providing the first animal dietary baseline for post-medieval London. Overall, isotopic results suggest a largely C-based terrestrial diet for both populations, with the exception of QCS1123 who exhibited values consistent with the consumption of C food sources throughout childhood and adulthood. The differences exhibited in δN across both populations likely reflect variations in diet due to social class and occupation, with individuals from SB likely representing wealthier individuals consuming larger quantities of animal and marine fish protein. Microdebris analysis results were limited but indicate the consumption of domestic cereals. This paper demonstrates the utility of a multidisciplinary approach to investigate diet across long and short timescales to further our understanding of variations in social status and mobility.

© The Author(s) 2019.