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4℃での保存期間中のチョウザメ(Acipenser gueldenstaedtii)の鮮度評価のためのケモメトリクスツールと結合されたターゲットおよび非ターゲット技術
Targeted and untargeted techniques coupled with chemometric tools for the evaluation of sturgeon (Acipenser gueldenstaedtii) freshness during storage at 4 °C.
PMID: 31884299 DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.126000.
抄録
4℃で12日間保存したチョウザメ試料を対象に,物理化学的パラメータ,テクスチャーおよび色のパラメータ,芳香族アミノ酸および核酸(AAA+NA),トリプトファン残基,ニコチンアミドアデニンジヌクレオチド(NADH)およびビタミンAの蛍光スペクトルをスキャンし,主成分分析(PCA)を用いて,リボフラビンおよびNADHのスペクトルを測定した。主成分分析(PCA)を用いて、リボフラビンとNADHのスペクトルを測定したところ、保存期間によるチョウザメの違いが明らかになった。リボフラビンとNADHのデータ表に共通成分分析と比重分析(CCSWA)を適用したところ、4群のチョウザメサンプルの間で、2日齢、5日齢、6日齢、7日齢、8日齢、9日齢、12日齢のサンプルの間で、より良い差別化が達成され、最良の結果が得られた。本研究で提案した方法論は,保管期間に応じてチョウザメの鮮度を評価するCCSWAの能力を実証するものである.
The physico-chemical, textural and color parameters and fluorescence spectra of aromatic amino acids and nucleic acids (AAA + NA), tryptophan residues, nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) and vitamin A were scanned on sturgeon samples kept at 4 °C up to 12 days. Using the principal component analysis (PCA), the riboflavin and NADH spectra allowed clear differentiation between sturgeon samples according to their storage time. The best result was obtained by applying the common components and specific weights analysis (CCSWA) to the riboflavin and NADH data tables since better differentiation was achieved between the 4 group sturgeon samples aged: 2 days; 5, 6 and 7 days; 8 and 9 days and 12 days. The proposed methodology demonstrates the ability of CCSWA to evaluate sturgeon freshness level according to their storage time.
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