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ミント系チューインガムの頻繁な使用は三叉神経感受性の増加と関連している。fMRIによる研究
Frequent minty chewing gum use is associated with increased trigeminal sensitivity: An fMRI study.
PMID: 31931000 DOI: 10.1016/j.brainres.2020.146663.
抄録
特定の食品を頻繁に摂取することによる感覚曝露の繰り返しは、感覚的手がかりの処理に変化をもたらす。三叉神経刺激(L-メントール)、非三叉神経刺激(L-カルボネ)、非三叉神経刺激(ストロベリー)に対するfMRI反応を、29名の若年成人(平均年齢=23歳、SD=4.3歳、平均BMI=22.7、SD=1.9、女性13名)を対象に評価した。3years、平均BMI=22.7、SD=1.9、女性13名)を対象に、自己申告したチューインガム消費頻度に基づいて、ミンティーチューインガム高頻度群(N=18)と低頻度群(N=11)に分けて評価しました。参加者の臭気の側方化、知覚された臭気の強さ、快感、親しみやすさ、辛味の評価も収集されました。低頻度群と比較して、高頻度群はL-メントールをより身近なものと評価し、L-メントールのラテラル化試験でより良いパフォーマンスを示しました。また、低頻度群と比較して高頻度群では、三叉神経成分の知覚時に三叉神経と体性感覚の脳領域の活性化が強くなっていた。これらの所見は、ミント臭を頻繁に嗅ぐことと、鼻腔内三叉神経刺激に対する神経行動学的感受性の増加との関連を示唆している。
Repeated sensory exposure through frequent consumption of certain foods leads to changes in the processing of sensory cues. We investigated the influence of frequent minty chewing gum consumption on the neurobehavioral processing of intranasal trigeminal and olfactory stimuli. fMRI responses to a trigeminal minty odor (L-menthol), a non-trigeminal minty odor (L-carvone), and a non-trigeminal non-minty odor (strawberry) were assessed in 29 young adults (mean age = 23 years, SD = 4.3 years; mean BMI = 22.7, SD = 1.9; thirteen females), who were divided into a minty chewing gum high frequency (N = 18) and a low infrequency (N = 11) groups based on their self-reported frequency of chewing gum consumption. Participants' performance for odor lateralization, ratings for perceived odor intensity, pleasantness, familiarity, and pungency were also collected. Compared to the low frequency group, the high frequency group rated L-menthol as more familiar and performed better during the L-menthol lateralization test. The high frequency group compared to low frequency group showed stronger activation in trigeminal and somatosensory brain regions during perception of trigeminal component. These findings suggest an association between frequent minty odor exposure and increased neurobehavioral sensitivity to intranasal trigeminal stimulation.
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