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L.の臭気活性化合物の同定
Identification of Odor Active Compounds in L.
PMID: 31936132 PMCID: PMC7024259. DOI: 10.3390/molecules25020245.
抄録
岬グーズベリー果実(L.)の揮発性物質を溶媒支援フレーバーエバポレーション(SAFE)により分離し、ガスクロマトグラフィー-オルファクトメトリー(GC-O)およびガスクロマトグラフィー-質量分析(GC-MS)により臭気活性化合物を同定した。化合物の定量は、1種を除くすべての化合物について、ヘッドスペース固相マイクロエクストラクション(HS-SPME)を用いて行った。アロマエキス希釈分析(AEDA)により18の臭気活性領域が明らかになり、最も高いフレーバー希釈値(FD = 512)を示したのはブタノエートエチルと4-ヒドロキシ-2,5-ジメチルフラン-3-オン(フラネオール)であった。臭気活性値は18種の化合物すべてについて測定され、最も高かったのはブタノエートエチル(OAV=504)であり、次いでリナロール、()-ノン-2-エナール、()-ノナ-2,6-ジエナール、ヘキサナール、オクタン酸エチル、ヘキサノエートエチル、ブタン-2,3-ジオン、および2-メチルプロパナールであった。L.の臭気活性化合物の主な基はエステル類とアルデヒド類であった。組換え実験により同定と定量が確認された。
The volatiles of cape gooseberry fruit ( L.) were isolated by solvent-assisted flavor evaporation (SAFE), odor active compounds identified by gas chromatography-olfactometry (GC-O) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Quantitation of compounds was performed by headspace-solid phase microextraction (HS-SPME) for all but one. Aroma extract dilution analysis (AEDA) revealed 18 odor active regions, with the highest flavor dilution values (FD = 512) noted for ethyl butanoate and 4-hydroxy-2,5-dimethylfuran-3-one (furaneol). Odor activity values were determined for all 18 compounds and the highest was noted for ethyl butanoate (OAV = 504), followed by linalool, ()-non-2-enal, ()-nona-2,6-dienal, hexanal, ethyl octanoate, ethyl hexanoate, butane-2,3-dione, and 2-methylpropanal. The main groups of odor active compounds in L. were esters and aldehydes. A recombinant experiment confirmed the identification and quantitative results.