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カナダに輸入された植物性食品からの抗菌耐性菌の同定
Identification of antimicrobial resistant bacteria from plant-based food products imported into Canada.
PMID: 31945714 DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108509.
抄録
抗菌薬耐性の疫学における植物性食品の役割は十分に研究されていない。本調査では,カナダに輸入された野菜,果物,香辛料から耐性菌を同定し,特徴付けを行った.主にアジアおよびアフリカ諸国から輸入された合計 143 品目を,サスカチュワン州サスカトゥーンの国際市場から購入した.サンプルは、耐性が出現していることが知られている細菌種について選択的に培養した。各菌種の陽性サンプルの割合は以下の通りであった。大腸菌(n=13、9.1%)、サルモネラ菌(n=2、1.4%)、ESBL産生エンテロバクター(n=2、1.4%)およびK. pneumoniae(n=2、1.4%)、S. aureus(n=7、4.9%)およびEnterococcus spp.(n=66、46.2%)であった。抗菌最小阻害濃度は,ブロス微希釈法および寒天希釈法により決定した.各菌の感受性に基づき,分離株をPCRにより耐性遺伝子(β-ラクタマーゼおよびプラスミド媒介キノロン耐性決定因子)のスクリーニングを行った.Extended-spectrum β-lactamase produced EnterobacteriaceaeおよびMethicillin resistant S. aureus(MRSA)は,それぞれ6/143(4.2%)および2/143(1.4%)のサンプルから同定された.qnrB,qnrSおよびaac(6')-Ib-crプラスミドを媒介とするキノロン耐性決定因子は,143例中2例(1.4%)で確認された.腸内細菌科から分離された菌のうち,メロペネムやコリスチンに対して耐性を示した菌はいなかった.同様に,すべてのEnterococcusはアンピシリン,ペニシリン,バンコマイシンに耐性を有していた.ヒトの感染症から頻繁に分離される多剤耐性菌の発見は,耐性菌の普及に世界的な食品貿易がどのように寄与しているのかは不明であるが,重要な問題である。これらの結果は、輸入された植物性食品が臨床的に関連性のある耐性菌の供給源として過小評価されている可能性を示唆している。耐性菌の疫学の理解におけるこれらのギャップ、およびこれらの菌が人の健康にもたらすリスクの大きさに対処するためには、さらなる研究が必要である。
The role of plant-based foods in the epidemiology of antimicrobial resistance has been inadequately studied. In this investigation, resistant organisms from vegetables, fruits and spices imported into Canada were identified and characterized. A total of 143 products imported from primarily Asian and African countries were purchased from international markets in Saskatoon, Saskatchewan. Samples were selectively cultured for bacterial species where resistance is known to be emerging. The proportions of samples positive for each organism were as follows: E. coli (n = 13, 9.1%), Salmonella spp. (n = 2, 1.4%), ESBL producing Enterobacter spp. (n = 2, 1.4%) and K. pneumoniae (n = 2, 1.4%), S. aureus (n = 7, 4.9%) and Enterococcus spp. (n = 66, 46.2%). Antimicrobial minimum inhibitory concentrations were determined by broth micro-dilution and agar-dilution. Based on the susceptibility of each organism, isolates were screened for resistance genes (β-lactamases and plasmid mediated quinolones resistance determinants) by PCR. Extended-spectrum β-lactamase producing Enterobacteriaceae and methicillin resistant S. aureus (MRSA) were identified from 6/143 (4.2%) and 2/143 (1.4%) of samples respectively. The qnrB, qnrS and aac(6')-Ib-cr plasmid mediated quinolone resistance determinants were identified in 2/143 (1.4%) of samples tested. None of the Enterobacteriaceae isolates were resistant to meropenem or colistin. Similarly, all Enterococcus isolates remained susceptible to ampicillin, penicillin and vancomycin. Finding multi-drug resistant bacteria which are frequently isolated from human infections is concerning, although the contribution of the global food trade to the dissemination of resistance remains cryptic. These results suggest that imported plant-based foods may be an underappreciated source of clinically relevant resistant organisms. Further study is required to address these gaps in our understanding of the epidemiology of resistance, and the magnitude of the risk posed to human health by these organisms.
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