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J Oral Sci.2020;62(1):103-106. doi: 10.2334/josnusd.18-0370.

口腔洗浄剤の歯のエナメル質表面への影響

Effect of mouth rinses on tooth enamel surface.

  • Jaqueline C Favaro
  • Edgar Ribeiro
  • Ricardo D Guiraldo
  • Murilo B Lopes
  • Andreza M F Aranha
  • Sandrine B Berger
PMID: 31996511 DOI: 10.2334/josnusd.18-0370.

抄録

本研究は、マウスリンスが歯エナメル質の色、微小硬さ、表面粗さに及ぼす影響を評価することを目的としている。ヒトの第三大臼歯から60個のデンタルブロックを採取し、マウスリンスに浸漬しない対照群(CG)、リステリンゼロ、コルゲートプラックスフレッシュミント、リステリンホワイトニング、コルゲートルミナスホワイトの5つのグループ(n = 12)に分けた。各群は初期色分析を受け、エナメル質表面の微小硬さおよび粗さを評価した。次に、製造元の指示に従って、サンプルをマウスリンスに浸すか、または従来のフッ化物歯磨き粉(CG)でブラッシングした後、12週間の治療後、色、微小硬さ、および粗さを再度評価し、初期分析と比較した。データは表にまとめられ、二元分散分析(ANOVA)(色および粗さ)に続いて、トゥキーの検定を用いて分析されました。微小硬度は、Kruskal-Wallis検定に続いてDunnの検定を用いて分析した;有意水準は5%であった。口腔洗浄液に浸漬した群では,CGよりも高いレベルの微小硬さ損失が認められ,さらに,すべての群でエナメル質表面に変化が認められた.エナメル質表面の喪失は粗さ試験で観察され,マウスリンスはCGよりも高いレベルで色の変化を促進していた.これらの結果から、マウスリンスは歯のエナメル質に大きな変化をもたらしたと考えられます。

This study aims to evaluate the effect of mouth rinses on the color, microhardness, and surface roughness of tooth enamel. Sixty dental blocks were collected from human third molars and divided in five groups (n = 12): the control group (CG) without immersion in mouth rinse, Listerine Zero, Colgate Plax Fresh Mint, Listerine Whitening, and Colgate Luminous White. The groups were subjected to initial color analysis; the microhardness and roughness of the enamel surfaces were evaluated. Next, the samples were subjected to immersion in mouth rinses or brushing with conventional fluoride toothpaste (CG) according to the manufacturer's instructions; after a 12-week treatment, the color, microhardness, and roughness were once again assessed and compared with the initial analysis. Data were tabulated and analyzed through a two-way analysis of variance (ANOVA) (color and roughness) followed by Tukey's test. Microhardness was analyzed through the Kruskal-Wallis test followed by Dunn's test; the level of significance was 5%. All groups immersed in mouth rinses had a higher level of microhardness loss than CG; additionally, all groups showed changes in the enamel surface. Enamel surface loss was observed using a roughness test, and the mouth rinses promoted a higher level of color changes than CG. Given the results, it can be concluded that the mouth rinses led to significant changes in tooth enamel.