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酢は高コレステロール食を与えたハムスターの血漿コレステロールを低下させるのに有効であったが、酢酸は効果がなかった
Vinegars but not acetic acid are effective in reducing plasma cholesterol in hamsters fed a high-cholesterol diet.
PMID: 32076695 DOI: 10.1039/c9fo02630d.
抄録
本研究では、ハムスターをモデルとして、モデナのバルサミコ酢(BV)と中国山西酢(SV)の2種類の酢と酢酸の血漿コレステロールへの影響を比較した。ハムスター(n=40)を5つのグループ(n=各8)に分け、2つの対照グループには低コレステロール食(LCD)または0.2%コレステロールを含む高コレステロール食(HCD)を与えた。3つの実験群にはHCD食を与え、それぞれ体重1kgあたり8mlのBV、SV、酢酸溶液(AC)を静脈内投与した。BV、SV、AC溶液中の酢酸は、20mg ml-1となるように水で調整した。実験は全体で9週間行った。血漿中総コレステロール(TC)は、HCDハムスターと比較して、BV群では17%、SV群では20%減少したが、AC群では減少しなかった。BVとSVは肝臓のコレステロールを有意に減少させ、中性ステロールと胆汁酸の糞便排泄を増加させた。また、BVとSVは肝臓のコレステロール7α水酸化酵素(CYP7A1)のmRNAを有意に増加させた。結論として,BVとSVは血漿中TCと非HDL-C濃度の低下に有効であり,ACは有効ではなかった。
The present study compares the effect of two types of vinegars, Balsamic vinegar of Modena (BV) and Chinese Shanxi vinegar (SV), with acetic acid on plasma cholesterol using hamsters as a model. Hamsters (n = 40) were divided into five groups (n = 8 each) with two control groups being fed a low-cholesterol diet (LCD) or a high-cholesterol diet containing 0.2% cholesterol (HCD). The three experimental groups were given a HCD diet and gavaged with 8 ml of BV, SV, and acetic acid solution (AC) per kg body weight, respectively. Acetic acid in BV, SV, and AC solutions was adjusted with water to be 20 mg ml-1. The whole experiment lasted for 9 weeks. Plasma total cholesterol (TC) in BV and SV groups but not in the AC group was reduced by 17% and 20%, respectively, compared with that in HCD hamsters. BV and SV significantly reduced cholesterol in the liver and increased the fecal excretion of neutral sterols and bile acids. Real-time PCR analysis demonstrated that BV and SV significantly up-regulated the mRNA of cholesterol 7 alpha-hydroxylase (CYP7A1) in the liver. In conclusion, BV and SV but not AC were effective in reducing plasma TC and non-HDL-C concentrations at least in hypercholesterolemic hamsters.