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53種の香辛料・ハーブの植物生育阻害活性と揮発性活性化合物の評価
Plant Growth Inhibitory Activities and Volatile Active Compounds of 53 Spices and Herbs.
PMID: 32085476 PMCID: PMC7076484. DOI: 10.3390/plants9020264.
抄録
53種の植物(香辛料およびハーブ)の浸出物および揮発性活性化合物のレタス("Great Lakes 366")の育苗に対する生育阻害活性を、それぞれサンドイッチ法およびディッシュパック法を用いて評価した。サンドイッチ法では、パセリ()がレタスのラディクルの生育を最も強く抑制した(77%)。しかし、ディッシュパック法では、キャラウェイ()、ディル()(種子)、ローレル()、ローズマリー()、セージ()が最も抑制効果が高かった(全ての距離ウェルでレタスのラディクルと次葉の成長を100%抑制)。また、カルダモン()およびタイム()も強い阻害活性を示した(41mmおよび58mmの距離の全ウェルでのラジクルおよび次子葉成長阻害を100%阻害)。ヘッドスペースサンプリングとガスクロマトグラフィー-質量分析(GC-MS)分析により、主な阻害活性化合物は、キャラウェイとディル(種子)にはカルボン、月桂樹とカルダモンには1,8-シネオール、タイムにはボルネオールであることが確認された。ローズマリーとセージでは樟脳と1,8-シネオールの両方が検出され、総合活性評価の結果、セージでは両化合物が同等の役割を果たしているが、ローズマリーでは樟脳が主要な阻害活性化合物であることがわかった。
The inhibitory activities of the leachates and volatiles from 53 plant species (spices and herbs) were evaluated against lettuce ( "Great Lakes 366") seedling growth using the sandwich and dish pack methods, respectively. With the sandwich method, parsley () showed the strongest inhibitory effect on lettuce radicle growth (77%), followed by tarragon () (72%). However, caraway (), dill () (seed), laurel (), rosemary (), and sage () were the most inhibitory species (100% inhibition of lettuce radicle and hypocotyl growth inhibition at all distance wells) in the dish pack method. Cardamom () and thyme () also showed strong inhibitory activity (100% for radicle and hypocotyl growth inhibition at all 41 and 58 mm distance wells). The headspace sampling and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) analysis identified the main inhibitory active compounds as carvone in caraway and dill (seeds), 1,8-cineole in laurel and cardamom, and borneol in thyme. Both camphor and 1,8-cineole were detected in rosemary and sage, and the total activity evaluation showed that camphor was the major inhibitory compound in rosemary, although both compounds played equal roles in sage.