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J Diet Suppl.2020 Mar;:1-15. doi: 10.1080/19390211.2020.1731045.Epub 2020-03-02.

発酵させたThunb.種子からの抽出物の細胞毒性とアポトーシス誘導能。子宮頸がんおよび肝臓がん細胞上の種子

Cytotoxic and Apoptotic Induction Potential of Extracts from Fermented Thunb. Seeds on Cervical and Liver Cancer Cells.

  • Rachael Aderonke Ayo-Lawal
  • Omolaja Osoniyi
  • Nicole Remaliah Samantha Sibuyi
  • Mervin Meyer
  • Okobi Ekpo
PMID: 32114858 DOI: 10.1080/19390211.2020.1731045.

抄録

多くの発酵食品や飲料の抗がん作用は、現在、科学的に確立されています。その抗酸化作用や抗高脂血症作用が報告されています。本研究では、メロンの種子から抽出した水性およびメタノール抽出物の抗癌活性を調べた。抽出物で処理した子宮頸がん、肝臓がんおよび正常ヒト線維芽細胞のアポトーシスを定量化するためにフローサイトメーターを用いたアポペルセンテージアッセイを行い、細胞毒性をMTTおよびコロニー形成阻害アッセイで調べた。その結果、KMST-6、HeLa及びHep-G2細胞において、抽出液による24時間後の50%の細胞死を抑制する濃度は、それぞれ1.610、1.020及び1.507mg/mLと推定された。これらの値は、がん細胞では培養時間の増加に伴い減少したが、非がん細胞では増加した。さらに、HeLa細胞(97±0.18%)およびHep-G2細胞(73±6.73%)ではアポトーシスを有意に誘導した。これらの知見は、細胞の形態学的提示とコロニー形成阻害試験により裏付けられた。これらの知見は、発酵種子からの水性抽出物は、潜在的な抗癌特性を有する栄養補助食品である可能性が示唆される。

The anti-cancer activities of many fermented foods and beverages are now scientifically established. is a condiment prepared from fermentation of (melon) seeds and consumed in many countries of West Africa. Its anti-oxidative and anti-hyperlipidaemic properties have been reported. This study investigated the anti-cancer activities of the aqueous and methanolic extracts from . Cytotoxicity was investigated using the MTT and colony-formation inhibition assays while flow-cytometer based Apopercentage assay was used to quantify apoptosis in extracts-treated cervical and liver cancer and normal human fibroblast cells. The inhibitory concentration responsible for killing 50% of cells after 24h by the aqueous extract in KMST-6, HeLa, and Hep-G2 cells were estimated at 1.610, 1.020, and 1.507mg/mL respectively. While these values reduced with increasing incubation time in cancer cells it increased in the non-cancer cell. Furthermore, the extract significantly induced apoptosis in HeLa (97±0.18%) and Hep-G2 (73±6.73%) cells. These findings were corroborated by cells morphologic presentations and inhibition of colony formation assay. These findings suggest that the aqueous extract from fermented seeds might be a nutraceutical with potential anti-cancer properties.