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乳酸菌を代替抗生物質増殖促進剤として与えることにより、ニホンウズラ()の卵外・内卵の品質が改善された
Improves in external and internal egg quality of Japanese quail () by giving lactic acid bacteria as alternative antibiotic growth promoter.
PMID: 32148671 PMCID: PMC7049324.
抄録
研究の背景と目的:
乳酸菌を代替抗生物質増殖促進剤として使用することが、卵の外部および内部品質に及ぼす影響を決定するために設計された実験。
Background and Objectives: An experiment was designed to determine the effect of using lactic acid bacteria as alternative antibiotic growth promoters on external and internal quality of egg's .
材料と方法:
n=240、生後14週齢)を6つの治療群に無作為に配分した。治療法は、P0(無料の抗生物質飼料)、P1(無料の抗生物質飼料に1gの抗生物質成長促進剤(AGP)/100kg飼料を添加)、P2(無料の抗生物質飼料に5gのプロバイオティクス/100kg飼料を添加)、P3(無料の抗生物質飼料に10gのプロバイオティクス/100kg飼料を添加)、P4(無料の抗生物質飼料に5gのプロバイオティクス/200Lの飲料水を添加)、P5(無料の抗生物質飼料に10gのプロバイオティクス/200Lの飲料水を添加)の6群であった。プロバイオティクスは、()および()の培養物(1.2×10 CFU/グラム)を含有していた。品質パラメータを評価するために、20個の卵を実験期間の終了時に各処置から無作為に収集し、データを一方向Anovaを用いて分析した。
Materials and Methods: (n=240, 14 weeks of age) were randomly distributed into six treatment groups. The treatments were P0 (free antibiotic feed), P1 (free antibiotic feed with 1 gram antibiotic growth promoters (AGP)/100kg feed), P2 (free antibiotic feed with 5 gram probiotic/100kg feed), P3 (free antibiotic feed with 10 grams probiotic/100kg feed), P4 (free antibiotic feed with 5 gram probiotic/200L drinking water), and P5 (free antibiotic feed with 10 gram probiotic/200L drinking water). Probiotic contained () and () culture (1.2 × 10 CFU/gram). To assess the quality parameters, twenty eggs were randomly collected from each treatment at the end of the experimental period, and the data were analysed using one way Anova.
結果:
外部品質の結果は、処理後の卵の重量、長さ、幅、殻の重さ、厚さとともに有意に異なることが示された(P<0.05)。同様に、卵の内部品質の結果は、卵黄の色、高さ、幅、長さ、および卵白の高さ、幅、長さ、指標、および羽毛単位が処理後に有意に異なることを示した(P<0.05)。
Results: Results of the external quality indicated that egg's weight, length, and width, along with the shell weight and thickness were significantly different (P<0.05) after treatment. Likewise, the results of internal egg quality indicated that yolk color, height, width, and length, together with the albumen height, width, length, index and haugh unit were significantly different (P <0.05) after treatment.
結論:
本研究の結果、プロバイオティクスを含む栄養補助食品を摂取することで、ニホンウズラの産卵に使用することができ、卵の外面および内面の品質に効果があると結論づけられました。
Conclusion: It was concluded from this research that dietary supplementation with probiotic which contains and could be used in laying Japanese quail with benefit on external and internal egg quality.
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