あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Oral Rehabil.2020 Jul;47(7):851-861.

20~79歳の被験者を対象に、グミ・ゼリーを用いた嚥下時の咀嚼能力および咀嚼機能の低下に関連する要因について

The factors related to decreases in masticatory performance and masticatory function until swallowing using gummy jelly in subjects aged 20-79 years.

PMID: 32270885

抄録

背景:

高齢者の口腔衛生管理のために、口腔機能の低下を予防することに国際的な関心が高まっている。

BACKGROUND: There is growing international interest in the prevention of decreased oral function for managing oral health in older people.

目的:

本研究の目的は、20~79歳の被験者を対象に、咀嚼能力および嚥下時の咀嚼機能の低下に関連する要因を明らかにすることである。

OBJECTIVE: The aims of the present study were to identify factors related to decreases in masticatory performance and masticatory function until swallowing in subjects aged 20-79 years old.

研究方法:

20歳から79歳までの152名の被験者を、年代別に20-29歳、30-39歳、40-49歳、50-59歳、60-69歳、70-79歳の6群に分けた。全被験者の握力,最大咬合力,最大舌圧,咀嚼能力,嚥下閾値を測定しました。咀嚼能力および嚥下閾値は,グミゼリーから得られた溶存グルコースの濃度に応じて決定し,咀嚼能力の低下および嚥下閾値の低下は,グルコース濃度が最低20パーセンタイルであると定義した.多変量二元ロジスティック回帰分析を用いて、咀嚼能力低下および嚥下閾値低下に関連する因子を特定した。また,自己記入式の生活習慣に関する質問票を作成した。

METHODS: A total of 152 subjects, ranging in age from 20 to 79 years, were divided into six groups according to their chronological age: 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69 and 70-79 years. Grip strength, maximum occlusal force, maximum tongue pressure, masticatory performance and swallowing threshold were measured in all subjects. Masticatory performance and swallowing threshold were determined according to the concentration of dissolved glucose obtained from gummy jellies; decreased masticatory performance and decreased swallowing threshold were defined as glucose concentrations in the lowest 20th percentile. A multivariate binary logistic regression analysis was used to identify factors associated with decreased masticatory performance and decreased swallowing threshold. A self-administered lifestyle questionnaire was also completed.

結果:

ロジスティック回帰分析の結果、咀嚼能力の低下に関連する因子は、慢性疾患の治療のために2種類以上の薬を使用していること、取り外し可能な義歯を使用していることなどであり、嚥下閾値の低下に関連する因子は、1日1回以上の間食、精神的健康状態の悪化、唾液量の減少などであった。

RESULTS: Logistic regression analyses revealed that factors related to decreased masticatory performance included use of more than one kind of medicine for treating chronic diseases and removable denture use, while factors related to decreased swallowing threshold included eating between meals once or more per day, poorer mental health and decreased saliva flow.

結論:

咀嚼能力の低下と嚥下閾値の低下は、それぞれ異なる要因が関係しているが、いずれも全身状態と密接に関連していることがわかった。

CONCLUSIONS: Different factors are related to decreased masticatory performance and decreased swallowing threshold, although both of these phenomena are closely associated with general health status.