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Animal.2020 Apr;:1-9. S1751731120000774. doi: 10.1017/S1751731120000774.Epub 2020-04-20.

乳牛の離乳前および離乳後の成長成績、ルーメン発酵および血中代謝物に及ぼすオート麦乾草の与え方 法の影響

Effect of oat hay provision method on growth performance, rumen fermentation and blood metabolites of dairy calves during preweaning and postweaning periods.

  • M Gasiorek
  • B Stefanska
  • E Pruszynska-Oszmalek
  • M Taciak
  • J Komisarek
  • W Nowak
PMID: 32308189 DOI: 10.1017/S1751731120000774.

抄録

すべての飼料提供方法の効果を比較することは、乳牛の成長成績やルーメン発酵をモデル化する上で特に有用な情報となる。そこで本研究では、オート麦乾草の与え方が乳牛の離乳前および離乳後の成長能 力、ルーメン発酵、生化学的血液指標に及ぼす影響を評価することを試みました。出生時に、40 頭のポーランド産ホルスタイン・フリーズンの雌の子牛(生後 3 日齢;39.6 ± 0.39kg BW)を、オート麦乾草の与え方が異なる 4 つの治療群に無作為に割り付けた。CON(コントロール、オート麦乾草なしのスターター)、OH(10% DM ベースのオート麦乾草を含むスターター飼料)、 OH-FC(10% DM ベースのオート麦乾草を含むスターター飼料と、異なるバケツにオート麦乾草を自由選択飼料として給与)、FC(スターター飼料とオート麦乾草を異なるバケツに自由選択飼料として給与)の 4 つの治療群に無作為に割り付けた。子牛は 56 日目に離乳させ、その後 84 日目まで試験を継続した。スターター飼料とオート麦乾草の摂取量は毎日記録し、3 日目には BW と股関節の高さ(HH)を、その後は 14 日ごとに記録しました。血液サンプルは実験開始時に採取し、その後は 14 日ごとに、ルーメン内容物は 28 日目、56 日目、84 日目に採取した。スターター、スターター、デンプン、CP、総DM摂取量、1日平均利得、飼料効率、HHの変化量、尿路液pH、尿路プロピオン酸とNH3-Nの濃度、血中尿素窒素と非エステル化脂肪酸の濃度については、治療効果は認められなかった。噂の総揮発性脂肪酸とアセテート、酪酸、アセテートのモル濃度、プロピオン酸比の違いがあり、OHとOH-FC群で最も高く、特に離乳後の期間中であった。一方、イソバレレートの濃度は、OH群とOH-FC群では56日目と84日目に低濃度であった。また、実験期間中の IGF-I 濃度と離乳後の血中 β-ヒドロキシ酪酸濃度は処理の影響を受けており、OH 群と OH-FC 群で最も高い値を示した。本研究の結果から、刻んだオート麦乾草を含むスターター飼料はルーメンの発酵パラメータを改善し、これが子牛の初代 ルーメン状態から成熟期への移行を成功させる可能性があることが示唆されました。また、刻んだオート麦乾草をペレット化したスターター飼料と一緒に与えることは、自由選択式の 飼料よりも優れた方法であると考えられます。

The comparison of the effects of all forage offering methods would be particularly useful information in modeling growth performance and rumen fermentation of dairy calves. Therefore, this study attempted to evaluate the effects of methods of oat hay provision on growth performance, rumen fermentation and biochemical blood indices of dairy calves during preweaning and postweaning periods. At birth, 40 female Polish Holstein-Friesian calves (3 days of age; 39.6 ± 0.39 kg BW) were randomly assigned to four treatment groups differing in the access to chopped oat hay: CON (control, starter without oat hay), OH (starter feed containing 10% DM basis oat hay), OH-FC (starter feed containing 10% DM basis oat hay and oat hay fed as free-choice provision in different buckets) and FC (starter feed and oat hay fed as free-choice provision in different buckets). The calves were weaned on day 56, and then the study continued until day 84. Intakes of starter feed and oat hay were recorded daily, whereas BW and hip height (HH) on day 3 and then every 14 days. Samples of blood were collected on the initiation of experiment and then every 14 days, and rumen contents on day 28, 56 and 84. No treatment effects were found for starter, starch, CP, total DM intake, average daily gain, feeding efficiency, change in HH, ruminal fluid pH, concentrations of ruminal propionate and NH3-N, concentrations of urea nitrogen and non-esterified fatty acids in the blood. There were differences between treatments in terms of ruminal total volatile fatty acids and molar concentrations of acetate, butyrate and acetate to propionate ratio; highest in OH and OH-FC groups, especially during the postweaning period. On the other hand, lower concentrations of iso-valerate were found in OH and OH-FC groups on day 56 and 84. The concentrations of IGF-I throughout the experiment and β-hydroxybutyrate during the postweaning period in the blood were influenced by treatment, with the greatest values observed in OH and OH-FC calves. Results of this study indicate that starter feed containing chopped oat hay improves rumen fermentation parameters, which might allow successful transition from preruminant to mature ruminant state. Also, providing chopped oat hay with pelleted starter feed seems to be a better method than free-choice supplementation.