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Sci. Total Environ..2020 Jul;727:138706. S0048-9697(20)32223-3. doi: 10.1016/j.scitotenv.2020.138706.Epub 2020-04-14.

オリーブオイル廃棄物中の生理活性化合物の抽出性向上のためのガンマ線の利用

The use of gamma radiation for extractability improvement of bioactive compounds in olive oil wastes.

  • Joana Madureira
  • Maria Inês Dias
  • José Pinela
  • Ricardo C Calhelha
  • Lillian Barros
  • Celestino Santos-Buelga
  • Fernanda M A Margaça
  • Isabel C F R Ferreira
  • Sandra Cabo Verde
PMID: 32330728 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020.138706.

抄録

オリーブの搾りかすは、食品産業で使用される可能性のある生理活性化合物を多量に含んでおり、環境に有害な廃棄物である。本研究では、粗製オリーブポマス(COP)抽出物と抽出オリーブポマス(EOP)抽出物のフェノール化合物と生理活性(抗酸化活性、抗菌活性、肝毒性)に対するガンマ線の影響を評価した。ヒドロキシチロソールは、両抽出物で確認された主要なフェノール化合物であった(24-25mg/g)。オリーブポマースをガンマ線処理することにより、フェノール化合物の抽出性が少なくとも2倍に改善された。さらに、5kGyのガンマ線照射は、酸化による溶血から赤血球を保護する能力を維持したまま、EOPの抗酸化活性を増加させることが示唆された。5kGyのガンマ線照射は、オリーブオイルの廃棄物の有効利用に適した技術であり、特に抽出物に適用した場合、フェノール化合物の抽出と生理活性の向上に寄与すると考えられる。

Olive pomace is an environmentally detrimental waste from olive oil industry, containing large amounts of bioactive compounds that might be used by the food industry. In this work, the effects of gamma radiation on phenolic compounds and bioactive properties (antioxidant, antimicrobial activities and hepatotoxicity) of Crude Olive Pomace (COP) and Extracted Olive Pomace (EOP) extracts were evaluated. Hydroxytyrosol was the main phenolic compound identified in both olive pomace extracts (24-25 mg/g). The gamma radiation treatment of olive pomace improved at least 2-fold the extractability of phenolic compounds. Moreover, results suggested that gamma radiation at 5 kGy increased the antioxidant activity in EOP, while keeping the ability to protect erythrocytes against oxidation-induced haemolysis. Gamma radiation at 5 kGy could be a suitable technology for olive oil pomaces waste valorization, contributing to enhance extraction of phenolic compounds and bioactive properties, especially when applied on extracted material.

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