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Zoonoses Public Health.2020 06;67(4):443-452. doi: 10.1111/zph.12707.Epub 2020-04-29.

ペット消費を意図した生肉中の Coxiella burnetii の分子検出

Molecular detection of Coxiella burnetii in raw meat intended for pet consumption.

  • Amanda Shapiro
  • Katrina Bosward
  • Karen Mathews
  • Gemma Vincent
  • John Stenos
  • Mythili Tadepalli
  • Jacqueline Norris
PMID: 32347659 DOI: 10.1111/zph.12707.

抄録

キャッテリーで飼育されている猫のCoxiella burnetiiに対する抗体が発見されたことで、以前または現在の曝露を示唆している(Shapiro etal.1つの仮説は、リザーバー種を含む生肉飼料がC. burnetiiの感染源となる可能性があるというものであった。このパイロット研究の目的は、コンパニオンアニマルの消費専用に販売されている生肉に C. burnetii の DNA が存在するかどうかを調べることであった。サンプル集団は、主にカンガルー由来の生肉パッケージ(n=58)で構成され、各パッケージから3~4個のアリコート(50~120mg)が無作為に選択された。ゲノムDNAは、変更されたプロトコルを用いて、これらの各アリコートの全組織から抽出された。IS1111遺伝子、ヒートショックオペロンhtpAB、およびC.burnetii外膜タンパク質コード遺伝子com1を標的としたC.burnetiiの検出のために、3つの定量的PCRアッセイを使用した。コクシエラ・バーネティイのDNAは、IS1111、htpABおよび/またはcom1 PCRアッセイを用いて25/58サンプル(43%)から検出され、DNAシークエンシングによって確認された。com1 アッセイで増幅されたサンプルはすべて、htpAB と IS1111 アッセイでも増幅されていた。合計17/58(29%)のパケットが3つの遺伝子すべてで陽性であり、4/58(7%)のパケットが2つの遺伝子(IS1111およびhtpAB)で陽性であり、4/58(7%)のパケットがIS1111遺伝子のみで陽性であった。Coxiella burnetii の DNA は、骨格筋の肉サンプルよりも内臓に 5 倍以上の確率で検出された。C.burnetiiのDNAが検出されたすべての食肉サンプルはカンガルーの組織からであったが、非カンガルー肉と表示されたサンプル(n=4)は陰性であった。多座可変タンデムリピート解析(MLVA)により、オーストラリアのヒト臨床Q熱患者から過去に確認されている3種類の異なるC.burnetiiの遺伝子型が確認された。猫やヒトへのC.burnetiiの感染における特定の生肉の潜在的な役割を決定するためには、さらなる調査が必要である。

The discovery of antibodies against Coxiella burnetii in cattery-confined breeding cats indicating prior or current exposure (Shapiro et al., 2015) prompted an investigation into possible sources of infection. One hypothesis was that raw meat diets containing reservoir species may provide a source of C. burnetii transmission. The aim of this pilot study was to determine whether C. burnetii DNA was present in raw meat sold exclusively for companion animal consumption. The sample population consisted of raw meat packages (n = 58) of primarily kangaroo origin, with three to four aliquots (50-120 mg) randomly selected from each package. Genomic DNA was extracted from whole tissue in each of these aliquots using a modified protocol. Three quantitative PCR assays were used for the detection of C. burnetii targeting the IS1111 gene, the heat shock operon htpAB and the C. burnetii outer membrane protein-coding gene, com1. Coxiella burnetii DNA was detected in 25/58 samples (43%) using the IS1111, htpAB and/or com1 PCR assays and confirmed by DNA sequencing. All samples amplifying a product in the com1 assay also amplified a product in the htpAB and IS1111 assays. A total of 17/58 (29%) packets were positive with all three genes, 4/58 (7%) were positive with two genes (IS1111 and htpAB) and 4/58 (7%) were positive with the IS1111 gene only. Coxiella burnetii DNA was five times more likely to be found in offal than skeletal muscle meat samples. All meat samples in which C. burnetii DNA was found were from kangaroo tissues, while samples labelled as non-kangaroo meat (n = 4) were negative. Multi-locus variable number of tandem repeat analysis (MLVA) identified three different genotypes of C. burnetii that have all been identified previously from Australian human clinical Q fever cases. Further investigations are required to determine the potential role of certain raw meats in the transmission of C. burnetii to cats and humans.

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