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乾燥法によるTalinum triangulare L.の葉の生理活性、アスコルビン酸および抗酸化力の評価.
Evaluation of Various Drying Methods on Bioactives, Ascorbic Acid and Antioxidant Potentials of Talinum triangulare L., foliage.
PMID: 32350811 DOI: 10.1007/s11130-020-00804-4.
抄録
本研究の目的は、あまり知られていない生鮮葉野菜であるTalinum triangulareの栄養成分と生理活性化合物のプロファイリングを最大限に保持するための様々な乾燥方法(室内、天日、オーブン、電子レンジ、クロスフロー、赤外線、除湿器、凍結乾燥)の効率を評価することであった。様々な乾燥方法の評価は、わずかな損失ですべての潜在的な利益を保持するためのポストハーベスト乾燥方法のための最適な戦略を学ぶことである。マイクロ波乾燥と凍結乾燥の試料は、HPLCで定量したアスコルビン酸の最大値が、それぞれ1.36と1.11g/100gのDWであった。主なカロテノイド化合物は、ビオラキサンチン、ルテイン、ゼアキサンチン、β-カロテン異性体、トランス-β-カロテン、シス-β-カロテンであった。ガリック,プロトカテキン,カテキン,パラクマリン,フェルリック,ルチン,トランス桂皮及びケルセチンは、液体クロマトグラフィーにより同定され定量化された重要なフェノール類及びフラボノイドである。生理活性抽出物の溶媒の効率を調べたところ、メタノールと80%水性エタノールが全フェノール、全フラボノイド、抗酸化化合物の保持に優れていることが明らかになり、ホスホモリブデン酸、DPPH、FRAPアッセイで確認された。乾燥したT. triangulareの葉は、その豊富な生理活性成分により、食品や医薬品の原料として生産的に利用できる可能性がある。
The aim of this study was to assess the efficiency of different drying methods (room, sun, oven, microwave, cross-flow, infra-red, dehumidifier, and freeze-drying) on maximum retention of the nutritional and bioactive compounds profiling of Talinum triangulare, which is a less-known perishable leafy-vegetable. The evaluation of various drying methods is to learn the best appropriate strategy for a post-harvest drying method for retaining all the potential benefits with minor loss. Microwave and freeze-dried samples held the maximum ascorbic acid quantified by HPLC with 1.36 and 1.11 g/100 g DW, respectively. The main carotenoid compounds identified were violaxanthin, lutein, zeaxanthin, β-carotene isomers, trans-β-carotene, and cis-β-carotenes. Gallic, protocatechuic, catechin, para-coumaric, ferulic, rutin, trans-cinnamic, and quercetin are the significant phenolics and flavonoids identified and quantified by liquid chromatography. The efficiency of different solvents on bioactive extractions uncovered that the methanol and 80% aqueous ethanol were good for retention of total phenolics, total flavonoids, and antioxidant compounds, which was affirmed through phosphomolybdate, DPPH, and FRAP assays. Dried T. triangulare foliage could be productively utilized as a promising raw material for food and pharma businesses because of its rich bioactive composition.