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Pak. J. Biol. Sci..2020 Jan;23(5):638-649. doi: 10.3923/pjbs.2020.638.649.

<i>インビトロ</i>評価と<i>インビボ</i>物理的、化学的、生物学的に処理されたジャトロファミールの消化率

<i>In vitro </i> Evaluation and <i>in vivo</i> Digestibility of Physically, Chemically and Biologically Treated Jatropha Meal.

  • Alaa Yosri Kamel Emam
  • Hashem Hamed Abd El-Rahman
  • Yasser Ahmed Abd El-Fattah El-Nomeary
  • Mohamed Ahmed Hanafy
  • Adel Eid Mohamed Mahmoud
PMID: 32363820 DOI: 10.3923/pjbs.2020.638.649.

抄録

背景と目的:

タンパク質は、すべての種類の動物にとってエネルギーの次に重要な栄養素であると考えられています。本研究では、羊の飼料中のタンパク質源としてのジャトロファミール(JM)の栄養価に及ぼす様々な処理の影響をin vitro試験とin vivo試験で評価することを目的とした。

BACKGROUND AND OBJECTIVE: Protein considered the second main nutrient in diet formulation for all types of animals after energy. Present study aimed to evaluate the effect of different treatments on the nutritive value of Jatropha meal (JM) by in vitro and in vivo trials as protein source in sheep diet.

材料と方法:

ジャトロファミールを物理的,化学的,生物学的に処理した場合の化学組成,in vitro消化率,ガス生成量,フォボルボン酸エステル(PE)を記録した。生体内消化率は、以下のように4つの栄養グループ(6匹/処理)に無作為に割り付けられた24匹のバルキラムを用いて測定した。1) 対照飼料、2、3、4 群では綿実粕を 30、45、60%加熱ジャトロファミール(HJM)に置き換えた。

MATERIALS AND METHODS: Chemical composition, in vitro digestibility, gas production and phorbol esters (PE) were recorded for physically, chemically and biologically treated Jatropha meal. In vivo digestibility was measured by using 24 Barki rams randomly assigned into 4 nutritional groups (6 animals/treatment) as follow: 1) control ration and in 2, 3 and 4 groups cotton seed meal replaced with 30, 45 and 60% heated Jatropha meal (HJM).

結果:

また、JMでは、各種処理によりDM(乾物)、CP(粗タンパク質)、NFE(窒素フリー抽出物)、灰分が増加し、OM(有機物)、CF(粗繊維)、EE(エーテル抽出物)の含有量が減少した。また、ガス生産量については、処理法の違いによる高い有意差(p<0.01)が認められた。また、異なる処理を行った場合には、未処理の場合に比べてJMのPE濃度が低下することがわかった。

RESULTS: The various treatments raised DM (Dry matter), CP (Crude protein), NFE (Nitrogen free extract) and ash, whereas reduced OM (Organic matter), CF (Crude fiber) and EE (Ether extract) content in JM, the results of in vitro dry matter disappearance (IVDMD) have a significant height (p<0.01) for physical followed by the chemical and biological treatments. Otherwise high significant results (p<0.01) for gas production for different treatments was observed. The different treatments decreased the concentration of PE in JM than untreated.

結論:

その結果、すべての処理が、特に熱による化学組成の向上,JMのIVDMD,ガス生産量の向上に寄与していることがわかった。また、供給量は、30%と45%の割合で良好な値を示した。

CONCLUSION: It can be concluded that all treatments especially heat enhanced chemical composition, IVDMD of JM and gas production. Feeding values were better with the ratio 30 and 45%.