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日本語AIでPubMedを検索

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Sci. Total Environ..2019 Dec;697:134121. S0048-9697(19)34098-7. doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.134121.Epub 2019-08-27.

キングホタテ(Pecten maximus)の時空間微量元素フィンガープリントから収穫時期と場所が明らかになった

Spatio-temporal trace element fingerprinting of king scallops (Pecten maximus) reveals harvesting period and location.

  • Liam Morrison
  • Matthew Bennion
  • Stephen Gill
  • Conor T Graham
PMID: 32380612 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2019.134121.

抄録

急速に増加する人口は、タンパク質やその他の必須栄養素の供給源として魚介類への依存度を高めている。二枚貝は、野生個体群と養殖の両方で、今後も魚介類全体の生産量のかなりの部分を占めることは間違いありませんが、そのような貝類の消費には潜在的な健康リスクがあります。貝類は無差別で受動的なフィルターの餌となるため、バイオトキシン、病気の原因となる生物、汚染がこのリスクの一因となっている。政府機関、業界の規制当局、生産者はこのリスクを管理することができますが、偽造品は公共の安全を脅かし、ひいては業界全体の評判を落とすことになります。トレーサビリティツールは、食品安全基準を維持し、消費者に残るリスクを軽減する手段を提供します。ここでは、キングホタテの貝殻と軟組織に含まれる微量元素(TE)シグネチャを組み合わせて使用することで、100%の精度で地理的原産地を予測できることを示しています。重要なのは、この方法の時間的安定性で、同じ収穫場所からわずか42日離れた2つの日付の間に100%の個体を正しく分類することに成功したことである。収穫地と日付を識別するホタテ貝の微量元素シグネチャで最も重要な元素は、バリウム、ホウ素、クロム、鉛、マンガン、モリブデン、セレンであった。ここに記載されているトレーサビリティツールは、生産物を産地まで追跡するための実行可能な方法を提供し、サプライチェーン全体で貝類を追跡するという点で、業界の規制当局、政府当局、養殖業者、小売業者に権限を与え、法律を遵守し、消費者の信頼を高めることができます。

A rapidly growing human population is increasingly relying on seafood as a source of protein and other essential nutrients. Bivalve shellfish, both from wild populations and aquaculture, will undoubtedly continue to account for a significant portion of overall seafood production, but consumption of such shellfish carries potential health risks. Biotoxins, disease causing organisms and pollution contribute to this risk, as shellfish are indiscriminate, passive filter feeders. While government bodies, industry regulators and producers are capable of managing this risk, counterfeit produce can risk public safety, in turn damaging the reputation of the entire industry. Traceability tools provide a means to uphold food safety standards and mitigate remaining risk to consumers. Here, we show how the use of trace element (TE) signatures in shells and soft tissues of king scallops combined, can predict geographic origin with 100% accuracy. Importantly, we explore the temporal stability of this method, successfully classifying 100% of individuals correctly between two dates just 42 days apart from the same harvesting location. The most important elements in the trace element signatures of the scallops, discriminating between harvesting sites and dates were barium, boron, chromium, lead, manganese, molybdenum and selenium. The traceability tool described here offers a viable method to trace produce to its source, empowering industry regulators, government authorities, aquaculture practitioners and retailers in terms of tracking shellfish throughout the supply chain, which would comply with legislation and boost consumer confidence.

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