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体重減少を超えて。NAFLDにおける肝内脂肪を標的とした食事戦略
Beyond Body Weight-Loss: Dietary Strategies Targeting Intrahepatic Fat in NAFLD.
PMID: 32384593 DOI: 10.3390/nu12051316.
抄録
非アルコール性脂肪性肝疾患(NAFLD)は、先進国で最も有病率の高い肝臓疾患として浮上してきた。NAFLDは、インスリン抵抗性に起因するメタボリックシンドローム(MetS)の肝疾患と考えられています。また、インスリン抵抗性はグリコーゲン合成を阻害し、多量の炭水化物を肝臓に代謝し、脂肪として肝臓に蓄積します。NAFLDは、グルコースとリポタンパク質代謝障害と心血管疾患のリスク、世界的な死の主要な原因を含む広範な代謝の結果を持っています。現在、NAFLDの治療薬として承認されている薬剤はありません。運動トレーニングと食事療法がNAFLD治療の基礎となることに変わりはありません。現在の国際的なガイドラインでは、栄養療法の第一の目標は、エネルギー摂取量を減らして体重を7%~10%減少させることであるとされています。食事代替療法(配合飼料)は、従来のカロリー制限食と比較して、より顕著な体重減少をもたらします。しかし、体格指数(BMI)または体重の減少は、肝脂肪含量の減少または正常な肝機能の回復のためには義務ではないことが研究で示されている。最近の研究では、ユーカロリックダイエットを行っても、マクロニュートリエントの変更による減量を行わなくても、肝脂肪の有意な減少が達成されている。この証拠に基づいて、「肝臓断食」と呼ばれる最も効果的な栄養学的アプローチを組み合わせた統合的な栄養療法のコンセプトが策定されました。これは、低カロリーの食事(特定の高タンパク質、高溶性食物繊維、低炭水化物の式との総食事の置き換え)の一時的な使用を含み、その後、基本的な栄養として地中海スタイルの低炭水化物の食事を実装する段階的な食品の再導入が行われます。
Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) has emerged as the most prevalent liver disease in industrialized countries. It is regarded as the hepatic manifestation of the metabolic syndrome (MetS) resulting from insulin resistance. Moreover, insulin resistance impairs glycogen synthesis, postprandially diverting a substantial amount of carbohydrates to the liver and storing them there as fat. NAFLD has far-reaching metabolic consequences involving glucose and lipoprotein metabolism disorders and risk of cardiovascular disease, the leading cause of death worldwide. No pharmaceutical options are currently approved for the treatment of NAFLD. Exercise training and dietary interventions remain the cornerstone of NAFLD treatment. Current international guidelines state that the primary goal of nutritional therapy is to reduce energy intake to achieve a 7%-10% reduction in body weight. Meal replacement therapy (formula diets) results in more pronounced weight loss compared to conventional calorie-restricted diets. However, studies have shown that body mass index (BMI) or weight reduction is not obligatory for decreasing hepatic fat content or to restore normal liver function. Recent studies have achieved significant reductions in liver fat with eucaloric diets and without weight loss through macronutrient modifications. Based on this evidence, an integrative nutritional therapeutic concept was formulated that combines the most effective nutrition approaches termed "liver-fasting." It involves the temporary use of a low calorie diet (total meal replacement with a specific high-protein, high-soluble fiber, lower-carbohydrate formula), followed by stepwise food reintroduction that implements a Mediterranean style low-carb diet as basic nutrition.