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J. Sci. Food Agric..2020 May;doi: 10.1002/jsfa.10483.Epub 2020-05-14.

デーツ廃棄物を基質としてFusarium venenatum IR372Cが産生するマイコプロテインの安全性と栄養価の検討

Safety assays and nutritional values of mycoprotein produced by Fusarium venenatum IR372C from date waste as substrate.

  • Fataneh Hashempour-Baltork
  • Seyede Marzieh Hosseini
  • Mohammad-Ali Assarehzadegan
  • Kianoush Khosravi-Darani
  • Hedayat Hosseini
PMID: 32406520 DOI: 10.1002/jsfa.10483.

抄録

背景:

マイコプロテインの栄養的、環境的な利点は、今後数十年の間に人類の健康に有益な役割を果たすことを証明しています。農業廃棄物は、製品の総コストを削減するために安価な基質として使用することができます。しかし、真菌は毒素を発生させたり、消費者のアレルギー反応を引き起こす可能性がある。そのため、この製品の安全性や栄養面の研究は非常に重要である。

BACKGROUND: Nutritional and environmental benefits of mycoprotein verify its beneficial role on the health of humankind in the next decades. Agro-industrial wastes can be used as cheap substrates to decrease the total cost of product. However, fungi may produce toxins or lead to allergic reactions in consumers. Therefore, the study of the safety and nutritional aspects of this product are very important.

結果:

Fusarium venenatum IR372Cを、デーツ廃棄物とアンモニウム塩を用いたサブマージ発酵で培養した。生産されたマイコプロテインについて、アレルギー試験や毒素の分析、毒素遺伝子の有無、重金属、金属、アミノ酸、脂肪酸の含有量など、安全性や栄養面での問題点を検討した。その結果、F. venenatum IR372Cのフモニシン遺伝子は、1週間の発酵期間中、遺伝子発現がないままであることが明らかになった。ゼアラレノンとデオキシニバレノールは3週間後の発酵培地では検出されない。30名のボランティアを対象としたプリックテストでは、マイコプロテインに対する感受性は認められなかった。重金属の含有量は、鉛が658μgkgで最も多く、次いでヒ素、カドミウム、水銀がそれぞれ161、30.57、0μgkgであった。製造されたマイコプロテインは、必須アミノ酸を適切な含有量で含有しており、不飽和脂肪酸と飽和脂肪酸の比率はほぼ2:1であった。また、カルシウム、鉄、マグネシウム、亜鉛もマイコプロテインに含まれており、消費者の健康に有益な影響を与える可能性があります。

RESULTS: Fusarium venenatum IR372C was cultured on date wastes and ammonium salts in submerge fermentation. The safety and nutritional issues of produced mycoprotein were investigated including allergy tests and analyses of toxins, as well as existence of toxin genes, and content of heavy metals, metals, amino acids and fatty acids. The results showed that fumonisin genes in F. venenatum IR372C remain without any gene expression during 1 week fermentation. Zearalenone and deoxynivalenol cannot be detected in the fermentation medium after 3 weeks. Prick tests on 30 volunteers demonstrated no sensitivities to mycoprotein. The content of lead was 658 μg kg as the highest heavy metal followed by arsenic, cadmium and mercury at 161, 30.57 and 0 μg kg , respectively. Produced mycoprotein includes essential amino acids at appropriate contents and the ratio of unsaturated to saturated fatty acid was nearly 2:1. Also, calcium, iron, magnesium and zinc were found in mycoprotein, which could have health beneficial impacts on consumers.

結論:

本研究は、デート廃棄物からのF. venentaum IR372Cによるマイコプロテイン産生の安全性に関する情報を提供した。しかし、マイコプロテインを含む食事の長期的な臨床効果に焦点を当てた更なる研究が必要である。 © 2020 Society of Chemical Industry.

CONCLUSION: This study has provided information on safety aspects of mycoprotein production by F. venentaum IR372C from date wastes. However, further studies with focus on long-term clinical benefits of diets containing mycoprotein are necessary. © 2020 Society of Chemical Industry.

© 2020 Society of Chemical Industry.