日本語AIでPubMedを検索
アクティブ食品包装用のコールドプラズマ処理されたフロロタンニン/モモルディカ・チャランティア多糖類ナノファイバー
Cold plasma treated phlorotannin/Momordica charantia polysaccharide nanofiber for active food packaging.
PMID: 32414440 DOI: 10.1016/j.carbpol.2020.116214.
抄録
Momordica charantia多糖類(MCP)は、その抗糖尿病特性のために繰り返し報告されています。私たちの知る限りでは、活性食品包装におけるナノファイバーマトリックスとしてのMCPの使用を議論した研究はありませんでした。抗菌剤および抗酸化剤として、これらの活性を促進するために、MCPナノファイバーにフロールタニン(PT)をカプセル化した。ナノファイバー膜をコールドプラズマ処理して応用性能を向上させた。大腸菌O157:H7に対するPTおよびMCPの抗酸化活性および抗菌活性を個別に評価した。準備されたナノファイバーは、より優れた特性を持つものを選択するために、その物理的および機械的特性について評価された。MCPナノファイバーへのPT担持の成功性は、SEM, AFM, TGA及びDSCを用いて確認した。コールドプラズマ処理後、ナノファイバーからのPTの放出効率は、それぞれ23.5%(4℃)および25%(25℃)で向上した。対応して、PT/MCPナノファイバーの抗菌活性と抗酸化活性の両方が著しく改善された。
Momordica charantia polysaccharide (MCP) has been repeatedly reported due to its anti-diabetic properties. Up to our knowledge, no research has discussed the use of MCP as a nanofiber matrix in an active food packaging. As an antibacterial and anti-oxidant agent, phlorotannin (PT) was encapsulated in MCP nanofibers to promote these activities. Nanofiber membranes were treated with cold plasma to increase their application performance. Antioxidant and antibacterial activities of PT and MCP against Escherichia coli O157:H7 were individually evaluated. The prepared nanofibers were assessed for their physical and mechanical properties in order to select the better-characterized ones. The successfulness of PT loading into MCP nanofibers was confirmed using SEM, AFM, TGA and DSC. After cold plasma treatment, the release efficiency of PT from the nanofibers was enhanced by 23.5 % (4 °C) and 25 % (25 °C), respectively. Correspondingly, both antibacterial and anti-oxidant activities of PT/MCP nanofibers were markedly improved.
Copyright © 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.