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日本の原子力緊急時における農地土壌・食品の大規模サンプリングと放射能分析.食品検査とサンプリングの経時変化.
Large-scale sampling and radioactivity analysis of agricultural soil and food during nuclear emergencies in Japan: Variations over time in foodstuffs inspection and sampling.
PMID: 32421582 DOI: 10.1016/j.jenvrad.2020.106262.
抄録
食品や農業生態系の放射能測定は、原発事故後の住民の安全を守るために必要不可欠な作業である。2011年の東京電力福島第一原子力発電所事故以前は、自然的要因と技術的要因が複雑に絡み合った事故の発生確率は、国の防災ガイドラインに詳細に反映されていませんでした。このようなガイドラインの欠如は、福島原発事故への農業の効率的な対応を制限する結果となった。このような結果から、原子力・放射線緊急事態への備えの一環として、このようなガイドラインの作成の必要性が示された。本論文では、食品サンプリングのアプローチに関する情報と、国別ではない一般的なガイダンスを提供する。本論文は、科学者、政策立案者、意思決定者を対象としており、特に原子力緊急事態への準備や対応、特に大規模かつ様々な段階の原子力緊急事態への対応に携わる方々に向けて、FDNPP事故から得られた教訓に基づいて作成されている。
The measurement of radioactivity in food and agricultural ecosystems is an essential task for keeping the population safe after a nuclear emergency. Prior to the Tokyo Electric Power Company's Fukushima Dai-ichi Nuclear Power Plant (FDNPP) accident in 2011, the probability of such an accident, combining complex effects of natural and technical factors, was not reflected in detail in national emergency preparedness guidelines. The lack of such guidelines resulted in a limited efficiency response to the Fukushima accident in agriculture. This outcome showed a need for the preparation of such guidelines as a part of emergency preparedness for nuclear and radiological emergences. This paper provides information and generic, non-country-specific guidance on approaches to sampling food. The paper is intended for scientists, policy makers and decision makers involved in nuclear emergency preparedness and responses, particularly on large scales and at different stages of nuclear emergency based on lessons learned from the FDNPP accident.
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