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デンプン代謝における進化的イノベーション
Evolutionary innovations in starch metabolism.
PMID: 32428846 DOI: 10.1016/j.pbi.2020.03.001.
抄録
従来のデンプン代謝の見方は、構成ポリマーであるアミロペクチンとアミロースの生産に寄与する多数の酵素と酵素アイソフォームに焦点を当ててきました。しかし、これらの酵素に関する知識は、デンプン生合成の多くの側面を完全に理解するものではありませんでした。このような酵素中心の見解は、最近、制御、足場形成、相互作用の役割が提案されている新規なタンパク質の発見と特徴付けによって、さらに強化されてきている。これにより、単なるグルカン生合成を超えた前例のないレベルの複雑さが明らかになり、デンプン顆粒がどのようにして開始され、特定の形に成長していくのかを想像することができるようになり、単なる炭水化物貯蔵を超えた生物学的役割を果たすことができるようになってきた。このレビューでは、進化の新規性を強調し、この活気のある分野での非常に最近の知見に焦点を当てています。
The traditional view of starch metabolism has focused on the multiplicity of enzymes and enzyme isoforms contributing to the production of the constituent polymers, amylopectin and amylose. However, knowledge of these enzymes has not provided a full insight into many aspects of starch biosynthesis. This enzyme-centered view has recently been augmented by the discovery and characterization of novel proteins with proposed regulatory, scaffolding, and interactive roles. This begins to reveal an unprecedented level of complexity beyond mere glucan biosynthesis, enabling us to envisage how starch granules are initiated and grow into specific forms, allowing it to serve biological roles beyond just carbohydrate storage. This review focuses on very recent findings in this vibrant field, highlighting the evolutionary novelty.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.