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ポルトガル産ラバンドゥラ属の自然発生種の精油:簡単なレビュー
Essential oils of spontaneous species of the genus Lavandula from Portugal: a brief review.
PMID: 32452196 DOI: 10.1515/znc-2020-0044.
抄録
ポルトガルの未耕地に生育する自然種のラベンダーは、伝統医学では内用・外用として使用されてきました。Lavandula stoechas subsp. luisieriのエッセンシャルオイル(EO)は、トランス-α-ネクロジルアセテートとトランス-ネクロドールの存在を特徴としています。これらのEOは、アルツハイマー病における神経毒性のあるβアミロイドペプチドの生成と沈着を防止することができる。また、これらのEOは、抗菌作用、抗真菌作用、抗リーシュマニア作用、抗酸化作用、抗炎症作用および抗摂食作用を示す。蒸留の場合、Lavandula viridis EOの主成分は1,8-シネオールであったが、超臨界流体抽出の場合、主成分は樟脳であった。in vitroの新芽のEOでは、1,8-シネオールとα-ピネンが最も重要な化合物であった。これらのEOは、特にCryptococcus neoformansと皮膚糸状菌に対して抗真菌活性を示した。L. viridis EOの抗酸化活性および抗寄生虫活性は、L. stoechas subsp. luisieri EOよりも低く、より高い抗酸化活性および抗アセチルコリンエステラーゼ活性を有するサンプルを得るためには、水洗蒸留が最良の方法であった。フェンション、1,8-シネオールおよび樟脳の存在は、Lavandula pedunculata subsp. pedunculata EOおよびインビトロ腋芽EOの共通の痕跡であった。また、Lavandula pedununculata subsp. lusitanicaのEOは、フエンションと樟脳で構成されていた。L. pedunculata subsp. lusitanica EOの抗酸化活性は、ポルトガル産の他のラバンドゥラEOよりも低かった。
Spontaneous lavender growing in uncultivated fields in Portugal have been used in traditional medicine for internal and external uses. The essential oils (EOs) of Lavandula stoechas subsp. luisieri are characterized by the presence of trans-α-necrodyl acetate and trans-necrodol. These EOs are able to prevent the generation and deposition of neurotoxic β-amyloid peptide in Alzheimer's disease. The EOs also present antibacterial, anti-fungal, anti-Leishmania, antioxidant, anti-inflammatory and antifeedant effects. In the case of hydrodistillation, the predominant compound of Lavandula viridis EO was 1,8-cineole, nevertheless in the case of supercritical fluid extraction, the main constituent was camphor. In in vitro shoots EOs, 1,8-cineole and α-pinene were the most important compounds. The EOs presented anti-fungal activity particularly against Cryptococcus neoformans and dermatophytes. The antioxidant and anti-protozoal activities of L. viridis EOs were lower than L. stoechas subsp. luisieri EOs, with hydrodistillation being the best method for obtaining samples with higher antioxidant and anti-acetylcholinesterase activities. The presence of fenchone, 1,8-cineole and camphor was a common trace of the Lavandula pedunculata subsp. pedunculata EOs and in in vitro axillary shoots EOs. Lavandula pedunculata subsp. lusitanica EOs were predominantly constituted of fenchone and camphor. The antioxidant activity of L. pedunculata subsp. lusitanica EOs was poorer than other Lavandula EOs from Portugal.