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Nutrients.2020 May;12(5). E1514. doi: 10.3390/nu12051514.Epub 2020-05-22.

モンゴル人成人の食事と栄養状態

Diet and Nutrition Status of Mongolian Adults.

  • Sabri Bromage
  • Tselmen Daria
  • Rebecca L Lander
  • Soninkhishig Tsolmon
  • Lisa A Houghton
  • Enkhjargal Tserennadmid
  • Nyamjargal Gombo
  • Rosalind S Gibson
  • Davaasambuu Ganmaa
PMID: 32456038 DOI: 10.3390/nu12051514.

抄録

(1) 背景。動物性食品の多さや植物性食品の少なさなど、モンゴルの食糧供給の側面は、人口の病気との関連性が高い。モンゴルの食生活に関するデータは不足しており、これらのリスクは十分に定量化されていない。本研究の目的は、現代モンゴルの食生活の多面的な栄養分析を行うことである。(2) 方法。研究対象者は、8つの地域の住民リストから無作為に選ばれた健康で妊娠していない都市部および遊牧民の成人(22~55歳)の男性167人と女性167人で構成されています。2011年から2016年にかけて、各参加者から夏と冬の2回、3日間の体重測定による食事記録と血清を収集し、各参加者から1回、体組成測定を行った。血清をバイオマーカーのために分析し、専用の食品組成データを用いて栄養摂取量を計算し、個人内変動を調整した。探索的な食事パターンが導き出され、食事および栄養測定との関連性について分析された。(3) 結果。我々は、予想される1986年の食事記録1838件(92.5%)、血清サンプル610/658件(92.7%)、身長および体重測定315/334件(94.3%)を収集した。男性の61%、女性の51%が過体重または肥満であった。赤肉、精製された穀物、全脂肪乳製品の消費量は多く、果物、非多肉野菜、卵、ナッツ・種子、魚・家禽類、全粒穀物の消費量は少なかった。乳製品と赤肉は、それぞれ夏季と冬季に多く摂取されていた。食物繊維、葉酸、ビタミンDを含む21種類の評価された栄養素のうち10種類の食事の不備は50%以上の有病率で、タンパク質、亜鉛、ビタミンB12の不備は低かった。鉄およびビタミンA欠乏の生化学的証拠も低かった。3つの食生活パターン(都市型、移行型、遊牧型)が食物消費の変動の41%を説明した。都市型パターンは多変量解析においてBMIと正の相関があった。4)結論。結果は、モンゴルの成人の間で主要な食生活の不備と過体重の高い有病率を示している。我々のグループによる先行研究では、拡大サプリメントと食品強化が微量栄養素の不足に対処するために効果的であることが示唆されている;これらの戦略は、慢性疾患の負担の増加を軽減するための対策と結合されるべきである。

(1) Background: Aspects of the Mongolian food supply, including high availability of animal-source foods and few plant foods, are plausibly associated with disease in the population. Data on Mongolian diets are lacking, and these risks are poorly quantified. The purpose of this study was to provide a multifaceted nutritional analysis of the modern Mongolian diet. (2) Methods: The study population consisted of 167 male and 167 female healthy non-pregnant urban and nomadic adults (22-55 years) randomly selected from lists of residents in 8 regions. From 2011-2016, 3-day weighed diet records and serum were collected twice from each participant in summer and winter; anthropometry was collected once from each participant. Serum was analyzed for biomarkers, and nutrient intake computed using purpose-built food composition data and adjusted for within-person variation. Exploratory dietary patterns were derived and analyzed for associations with diet and nutrition measurements. (3) Results: We collected 1838 of an expected 1986 diet records (92.5%), 610/658 serum samples (92.7%), and 315/334 height and weight measurements (94.3%). Sixty-one percent of men and 51% of women were overweight or obese. Consumption of red meat, refined grains, and whole-fat dairy was high, while that of fruits, non-tuberous vegetables, eggs, nuts and seeds, fish and poultry, and whole grains was low. Dairy and red meat were more consumed in summer and winter, respectively. Dietary inadequacy of 10 of 21 assessed nutrients, including fiber, folate, and vitamin D were >50% prevalent, while protein, zinc, and vitamin B12 inadequacy were low. Biochemical evidence of iron and vitamin A deficiency was also low. Three dietary patterns (Urban, Transitional, Nomadic) explained 41% of variation in food consumption. The Urban pattern was positively associated with BMI in multivariate analysis. (4) Conclusions: Results indicate a high prevalence of key dietary inadequacies and overweight among Mongolian adults. Prior studies by our group have suggested that expanded supplementation and food fortification would be effective in addressing micronutrient inadequacies; these strategies should be coupled with measures to mitigate the growing burden of chronic disease.