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日本語AIでPubMedを検索

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Food Chem.2020 Oct;327:127103. S0308-8146(20)30965-1. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127103.Epub 2020-05-21.

高強度超音波による牛乳中のパラチオンメチルの分解。分解速度、生成物とそれに対応する毒性

Degradation of parathion methyl in bovine milk by high-intensity ultrasound: Degradation kinetics, products and their corresponding toxicity.

  • Shaofeng Yuan
  • Changjian Li
  • Yichi Zhang
  • Hang Yu
  • Yunfei Xie
  • Yahui Guo
  • Weirong Yao
PMID: 32464464 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127103.

抄録

近年、超音波による食品中の残留農薬の除去が注目されており、中間生成物の生成は処理食品の毒性に何らかの重大な影響を及ぼす可能性がある。そこで、本論文では、超音波処理によるウシ乳中のパラチオンメチル(PM)の分解について検討した。その結果、超音波強度とPMの初期濃度がPMの分解速度に有意な影響を与えることがわかった(P<0.05)。PMの最大分解率は97.10%であった。UPLC-QTOF/MS分析により3つの変態生成物が同定され、超音波照射の結果として酸化経路が提案された。さらに、定量的構造活性関係(QSAR)モデルの予測によれば、これらの変態生成物の生態毒性はPMよりも高い可能性があることが示された。これらの結果から、超音波処理は食品中の残留農薬を効果的に分解することができる一方で、より高い生態毒性を持つ形質転換体を生成する可能性があることが明らかになった。

The removal of pesticide residues in food by ultrasound has attracted more attention in recent years, and the formation of intermediate products may have some profound effects on the toxicity of treated food. Therefore, degradation of parathion methyl (PM) in bovine milk by ultrasonic treatment was studied in this paper. Results showed that the ultrasonic intensity and the initial concentration of PM had a significant effect on the degradation rate of PM (P < 0.05). The maximum degradation rate of PM was 97.10%. Three transformation products were identified through UPLC-QTOF/MS analysis, and the oxidation pathway was proposed as the consequence of ultrasonication. Furthermore, according to Quantitative Structure Activity Relationship (QSAR) model prediction, the ecotoxicity of the transformation products may be higher than that of PM. These findings showed that although ultrasonic treatment can effectively degrade pesticide residues in food, it may also generate transformation products with the higher ecotoxicity.

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