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マイクロ波真空熱分解を応用して、きのこ生産のための保湿性とpH中和性のあるパーム核殻バイオ炭を設計する
Applying microwave vacuum pyrolysis to design moisture retention and pH neutralizing palm kernel shell biochar for mushroom production.
PMID: 32470829 DOI: 10.1016/j.biortech.2020.123572.
抄録
パーム核殻のマイクロ波真空熱分解法を用いて、農業分野への添加剤としてのバイオ炭の製造を検討した。750Wのマイクロ波パワーで熱分解を行った結果、従来の方法で得られた収率(23wt%未満)に比べて、表面積(270cm/g)が大きく、多孔質バイオ炭の収率が28wt%と高いことがわかった。キノコ基質に多孔質バイオ炭を添加した場合、バイオ炭を添加していない場合(96%)と比較して、含水率(99%)が上昇した。バイオ炭を添加したキノコ基質(150g)は、1ヶ月以内の菌糸の形成期間の短縮、生育、完全コロニー化に最適であった。また、キノコ基質に2.5%の生炭を添加することで、菌糸のコロニー化期間中に最適なpH(6.8-7)を維持することができ、高い菌糸成長率(91%)とキノコ収量(280g)を達成することができた。本発明のバイオ炭は、きのこ栽培における保湿・中和剤として大きな可能性を秘めています。
Microwave vacuum pyrolysis of palm kernel shell was examined to produce engineered biochar for application as additive in agriculture application. The pyrolysis approach, performed at 750 W of microwave power, produced higher yield of porous biochar (28 wt%) with high surface area (270 cm/g) compared to the yield obtained by conventional approach (<23 wt%). Addition of the porous biochar in mushroom substrate showed increased moisture content (99%) compared to the substrate without biochar (96%). The mushroom substrate added with biochar (150 g) was optimal in shortening formation, growth, and full colonization of the mycelium within one month. Using 2.5% of the biochar in mushroom substrate desirably maintained the optimum pH level (6.8-7) during the mycelium colonization period, leading to high mycelium growth (up to 91%) and mushroom yield (up to 280 g). The engineered biochar shows great potential as moisture retention and neutralizing agent in mushroom cultivation.
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