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コレステロール低下効果を持つプロバイオティクスとしてのインドネシア産ケフィア粒からの乳酸菌のin vitro特性評価
In Vitro Characterization of Lactic Acid Bacteria from Indonesian Kefir Grains as Probiotics with Cholesterol-Lowering Effect.
PMID: 32482938 DOI: 10.4014/jmb.1910.10028.
抄録
インドネシアのケフィア粒は、特定の機能特性を持つプロバイオティクスとして作用する可能性のある乳酸菌(LAB)の潜在的な供給源である。本研究では、ボゴール、バンドン、ジャカルタ、ジョグジャカルタで得られたインドネシア産ケフィア粒から分離されたLABのプロバイオティクスとコレステロール低下効果の可能性を探った。その結果,10株はpH2.5,0.5%(w/v)の胆汁塩に1時間,3時間曝露した後の総細胞数は3 log colony-forming units per milliliterであり,低pH,胆汁塩での生存率が高いことが明らかになった.いずれの菌株も病原菌に対して強い抗菌活性を示し,幅広い抗生物質に感受性を示したが,胆汁酸ヒドロラーゼ活性は弱かった。16S RNAを用いて同定したところ,9菌株が病原菌であり,1株が胆汁塩水酸化酵素活性を有していた。 培地中のコレステロールを減少させる能力は,22.08%から68.75%まで様々であり,最も減少したのはJK17株であった。培地からのコレステロール除去能は、安静時と死細胞で大きく低下し、安静時では14.58%から22.08%、死細胞では7.89%から18.17%であった。インドネシアのケフィアの穀物がコレステロールを減らすことができるプロバイオティクスとして機能するLABを潜在的に含んでいることを結論づけることができる。コレステロール低下の効果は細胞が新陳代謝的に活動的なとき特に起こる。
Indonesian kefir grains are potential sources of lactic acid bacteria (LAB) that may act as probiotics with specific functional properties. In this study we explored the potential of the probiotic and cholesterol-lowering effect of LAB isolated from Indonesian kefir grains obtained from Bogor, Bandung, Jakarta, and Yogyakarta. The results revealed that 10 isolates showed considerable survivability at low pH and bile salt with total cell reduction of ~3 log colony-forming units per milliliter after exposure to pH 2.5 and 0.5% (w/v) bile salt for 1 and 3 h, respectively. All strains exhibited strong antimicrobial activities against pathogenic bacteria and were sensitive to a wide spectrum of antibiotics but exhibited weak bile salt hydrolase activity. Identification based on 16S RNA suggested that nine isolates were and one was . The ability of the isolates to reduce cholesterol from the media varied, ranging from 22.08% to 68.75% with the highest reduction shown by JK17. The ability to remove cholesterol from the media decreased greatly in resting and dead cells, ranging from 14.58% to 22.08% in resting cells and from 7.89% to 18.17% in dead cells. It can be concluded that Indonesian kefir grains contain LAB potentially acting as probiotics capable of reducing cholesterol. The cholesterol-lowering effect especially occurs when the cells are metabolically active.