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スタットパール

StatPearls

PMID: 32491700

抄録

人間の身体は、聴覚、視覚、嗅覚、触覚、味覚の5つの伝統的な感覚を認識することができる。基本的な進化レベルでは、味覚は摂取した物質が栄養価の高いものなのか、あるいは危険なものなのかを判断するのに不可欠である。この感覚は、主に舌にある受容体を介して伝達される。しかし、より高度な皮質レベルでは、味覚は多感覚的な経験であると考えられており、嗅覚、食感、特定の受容体の活性化(例えば、辛い食べ物による痛覚受容体)などが、すべて「味」を決定する役割を担っている。舌の解剖学的構造に関する基礎的な知識は、味覚の概念を十分に理解する上で重要である。人間の舌は前方3分の2と後方3分の1に分かれており、末端溝と呼ばれるV字型の溝で隔てられている。舌の背側は乳頭と呼ばれるコブで覆われており、円形、菌状、葉状、糸状の4種類がある。味蕾は舌と咽頭、喉頭、軟口蓋、喉頭蓋にある。円乳頭は舌の前方3分の2の遠位面にあり、苦味に最も敏感である。菌状乳頭は舌の先端にあり、甘味とうま味に最も敏感である。葉状乳頭は舌の側面にあり、塩味と酸味に最も敏感である。糸状乳頭は舌背の表面全体にあり、味蕾はない。糸状乳頭のざらざらした質感は、食べ物を掴んで食道へ運ぶのを助けるだけでなく、口腔内の清掃や唾液の拡散にも役立っている。

The human body is capable of perceiving five traditional senses: hearing, sight, smell, touch, and taste. Also known as gustation, the sense of taste is essential in discerning the characteristics of substances that one ingests. At a basic evolutionary level, taste allows one to assess whether ingested substances are nutritious or potentially hazardous. This sensation is primarily relayed via receptors located on the tongue. However, at a higher cortical level, taste is considered a multisensory experience as smell, texture, and activation of specific receptors (eg, pain receptors from spicy food) all play a role in determining how something "tastes."  A fundamental working knowledge of the anatomy of the tongue is important in fully understanding the concept of taste. The human tongue is divided into an anterior two-thirds and a posterior one-third, separated by a v-shaped groove called the sulcus terminalis. The dorsal aspect of the tongue is covered with bumps known as papillae, of which there are four types: circumvallate, fungiform, foliate, and filiform. The circumvallate, fungiform, and foliate papillae contain taste buds known as gustatory papillae. Taste buds are found on the tongue and the pharynx, larynx, soft palate, and epiglottis. The circumvallate papillae are on the distal aspect of the anterior two-thirds of the tongue and are most sensitive to bitter tastes. The fungiform papillae are found on the tip of the tongue and are most sensitive to sweet and savory (umami) tastes. The foliate papillae are found on the sides of the tongue and are most sensitive to salty and sour tastes. Filiform papillae are found throughout the entire surface of the dorsal tongue and do not contain taste buds. The rough texture of the filiform papillae aid in the gripping of food and transfer down to the esophagus, as well as in the cleaning of the mouth and spreading of saliva.