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日本語AIでPubMedを検索

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Talanta.2020 Sep;217:121059. S0039-9140(20)30350-7. doi: 10.1016/j.talanta.2020.121059.Epub 2020-04-21.

拡散性勾配法を用いた魚醤中の水銀、カドミウム、鉛の同時定量

Simultaneous determination of mercury, cadmium and lead in fish sauce using Diffusive Gradients in Thin-films technique.

  • Marek Reichstädter
  • Pavel Divis
  • Ehab Abdulbur-Alfakhoury
  • Yue Gao
PMID: 32498878 DOI: 10.1016/j.talanta.2020.121059.

抄録

フィッシュソースとは、東南アジア料理を起源とする調味料で、発酵させた魚と塩、その他の材料で構成されています。魚には多量の金属が含まれていることがあり、その中には人の健康に有害なものもある。そのため、食品の安全と品質に責任を持つ当局は、魚や魚の逸品に含まれるこれらの汚染物質のレベルを監視する必要があります。本研究では、魚醤中の溶存水銀(Hg)、カドミウム(Cd)及び鉛(Pb)の定量に、Chelex-100及びPurolite S924樹脂ゲルを含む拡散性グラディエント・イン・シンフィルム(DGT)のパッシブサンプリング技術を使用した。DGT性能試験の結果、Hg, Cd, Pbは、展開時間に対して直線的に蓄積していることが確認されました。また、pH及び塩分濃度の広い範囲では、DGTの性能に影響を与えなかった。拡散ゲル中のHg, Cd及びPbの有効拡散係数は、魚醤液中での一連の展開を適用して決定した。また、DGT法による直接サンプリングのほかに、電子レンジを用いて魚醤のサンプルを消化した。DGTと電子レンジで消化したサンプルの分析は、セクターフィールド誘導結合プラズマ質量分析法(SF-ICP-MS)を用いて行った。その後、両方の方法を使用して、地元の小売店の魚醤の分析を行った。DGTの前濃縮能力により、マイクロ波消化法に比べてHg, Cd, Pbの検出限界を低く抑えることができました。DGT法は、複雑な食品マトリックス中の微量元素分析に、より感度の高い方法を提供します。

Fish sauce is a popular seasoning liquid originating from southeastern Asian cuisine, consisting of fermented fish, salt and additional ingredients. Fish can contain high amounts of metals, some of which are hazardous for human health. Therefore, authorities responsible for food safety and quality should monitor the levels of these contaminants in fish and fish deviated products. In this work, the passive sampling technique of Diffusive Gradients in Thin-films (DGT) containing Chelex-100 and Purolite S924 resin gels, is used for the determination of dissolved mercury (Hg), cadmium (Cd) and lead (Pb) in fish sauce. The DGT performance test showed linear accumulation of Hg, Cd and Pb on the binding gels versus deployment time. A wide range of pH and salt concentration did not affect the performance of the DGT. The effective diffusion coefficients of Hg, Cd and Pb in diffusive gels were determined by applying a series of deployments in fish sauce solution. Besides the direct sampling with the DGT technique, fish sauce samples were also digested using a microwave oven. Analyses of DGT and microwave oven digested samples were performed with Sector Field Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (SF-ICP-MS). Both methods were then used for the analysis of fish sauces from local retail stores. Due to the preconcentration ability of DGT, lower detection limits of Hg, Cd and Pb could be achieved compared to the microwave digestion method. The DGT technique offers a more sensitive method for trace element analysis in complex food matrices.

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