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Molecules.2020 Jun;25(11). E2600. doi: 10.3390/molecules25112600.Epub 2020-06-03.

タイで栽培された27種の植物化学物質、抗酸化物質、体外での抗アルツハイマー性の比較

Comparison of Phytochemicals, Antioxidant, and In Vitro Anti-Alzheimer Properties of Twenty-Seven spp. Cultivated in Thailand.

  • Piya Temviriyanukul
  • Varittha Sritalahareuthai
  • Kriskamol Na Jom
  • Butsara Jongruaysup
  • Somying Tabtimsri
  • Kanchana Pruesapan
  • Sirinapa Thangsiri
  • Woorawee Inthachat
  • Dalad Siriwan
  • Somsri Charoenkiatkul
  • Uthaiwan Suttisansanee
PMID: 32503261 PMCID: PMC7321130. DOI: 10.3390/molecules25112600.

抄録

アルツハイマー病(AD)は進行性の神経変性疾患です。この病気に対抗するために、抗酸化活性を有し、主要酵素(アセチルコリンエステラーゼ(AChE)、ブチリルコリンエステラーゼ(BChE)、βセクレターゼ1(BACE-1))に対する阻害活性を有する桑をはじめとする天然物が注目されています。しかし、同じ品種であっても、人口密度の異なる地域で栽培された桑の木は、フィトケミカルプロファイルの量が異なるため、健康特性が異なることがあり、異なる桑の品種を比較する際に問題となっている。そこで本研究では、タイの同一栽培地で栽培された27種の桑のファイトケミカル、抗酸化活性、AChE、BChE、BACE-1に対する阻害活性を比較検討した。その結果,果実にはシアニジン,クロマニン,ケラシアニンを中心としたフェノール類が豊富に含まれていることが示唆された。また,果実の水性抽出物は,一電子移動(SET)と水素原子移動(HAT)の両方のメカニズムで抗酸化活性を示し,ADの主要酵素に対する強い阻害活性が観察された。興味深いことに、27種あるクワの中で、高いファイトケミカル、抗酸化活性、in vitroでの抗AD作用を有するsp.コードSKSM 810191は、ADに対する健康上の利点を有するクワ資源として、今後の開発が期待される品種である。

Alzheimer's disease (AD) is a progressive neurodegenerative disorder. To fight the disease, natural products, including mulberry, with antioxidant activities and inhibitory activities against key enzymes (acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE), and beta-secretase 1 (BACE-1)) are of interest. However, even in the same cultivars, mulberry trees grown in different populated locations might possess disparate amounts of phytochemical profiles, leading to dissimilar health properties, which cause problems when comparing different cultivars of mulberry. Therefore, this study aimed to comparatively investigate the phytochemicals, antioxidant activities, and inhibitory activities against AChE, BChE, and BACE-1, of twenty-seven spp. cultivated in the same planting area in Thailand. The results suggested that fruit samples were rich in phenolics, especially cyanidin, kuromanin, and keracyanin. Besides, the aqueous fruit extracts exhibited antioxidant activities, both in single electron transfer (SET) and hydrogen atom transfer (HAT) mechanisms, while strong inhibitory activities against AD key enzymes were observed. Interestingly, among the twenty-seven spp., sp. code SKSM 810191 with high phytochemicals, antioxidant activities and in vitro anti-AD properties is a promising cultivar for further developed as a potential mulberry resource with health benefits against AD.