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加齢黄斑変性症有病率の民族差の背景にある要因を探る
Exploring Factors Underlying Ethnic Difference in Age-related Macular Degeneration Prevalence.
PMID: 32511069 DOI: 10.1080/09286586.2020.1762229.
抄録
エーアイエムズ:
加齢黄斑変性症有病率の民族間格差に対する食生活および遺伝的要因の寄与を評価する。
AIMS: To assess contributions of dietary and genetic factors to ethnic differences in AMD prevalence.
デザイン:
集団ベースの解析研究。
DESIGN: Population-based analytical study.
方法:
オーストラリアのBlue Mountains Eye Study(ヨーロッパ系 n =2826)とシンガポールのMulti-Ethnic Cohort Study(アジア系 n =1900)では、網膜写真からAMDを評価しました。食事の構成パターンと代替健康食指数のスコアは、食事頻度調査票のデータを用いて算出した。AMDに対する遺伝的感受性は、cおよび遺伝子の一塩基多型(SNP)、または24のAMD関連SNPの複合オッズ加重遺伝的リスクスコアを用いて決定した。民族性、食事、および遺伝学とAMDとの関連をロジスティック回帰を用いて評価した。遺伝的因子、食生活、生活習慣因子を網羅する6つの潜在的なメディエーターが、メディエーション分析を用いて2つのサンプル間のAMDリスク差への寄与について評価された。
METHODS: In the Blue Mountains Eye Study, Australia (European ancestry n = 2826) and Multi-Ethnic Cohort Study, Singapore (Asian ancestry, n = 1900), AMD was assessed from retinal photographs. Patterns of dietary composition and scores of the Alternative Healthy Eating Index were computed using food frequency questionnaire data. Genetic susceptibility to AMD was determined using either single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the c and genes, or combined odds-weighted genetic risk scores of 24 AMD-associated SNPs. Associations of AMD with ethnicity, diet, and genetics were assessed using logistic regression. Six potential mediators covering genetic, diet and lifestyle factors were assessed for their contributions to AMD risk difference between the two samples using mediation analyses.
結果:
いずれかの(初期または後期)AMDの年齢標準有病率は、アジア人サンプル(9%、<.01)と比較して、ヨーロッパ人サンプル(16%)で高かった。また、AMDに関連する遺伝的リスクスコアの平均値も、アジア人(中国人)サンプル(31.7±3.7、<.001)よりもヨーロッパ人(33.3±4.4)の方が高かった。年齢、民族、遺伝的感受性、代替健康食指標スコアを同時に調整したモデルでは、年齢と遺伝的感受性のみがAMDと有意に関連していた。遺伝的リスクスコアは2つのサンプル間のAMDリスクの差の19%に寄与し、多価不飽和脂肪酸の摂取量は7.2%に寄与しました。
RESULTS: Age-standardized prevalence of any (early or late) AMD was higher in the European (16%) compared to Asian samples (9%, < .01). Mean AMD-related genetic risk scores were also higher in European (33.3 ± 4.4) than Asian (Chinese) samples (31.7 ± 3.7, < .001). In a model simultaneously adjusting for age, ethnicity, genetic susceptibility and Alternative Healthy Eating Index scores, only age and genetic susceptibility were significantly associated with AMD. Genetic risk scores contributed 19% of AMD risk difference between the two samples while intake of polyunsaturated fatty acids contributed 7.2%.
結論:
AMDに対する遺伝的感受性は、中国のサンプルに比べてヨーロッパ人の方が高く、調査した食事因子よりも2つのサンプル間のAMDリスクの差をより多く説明していました。
CONCLUSION: Genetic susceptibility to AMD was higher in European compared to Chinese samples and explained more of the AMD risk difference between the two samples than the dietary factors investigated.