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Clin Oral Investig.2020 Jun;10.1007/s00784-020-03387-1. doi: 10.1007/s00784-020-03387-1.Epub 2020-06-09.

思春期の糖分摂取量の増加は歯周病と関連している

Higher sugar intake is associated with periodontal disease in adolescents.

  • Ana R O Moreira
  • Rosangela F L Batista
  • Lorena L C Ladeira
  • Erika B A F Thomaz
  • Claudia M C Alves
  • Maria C Saraiva
  • Antonio A M Silva
  • Mario A Brondani
  • Cecilia C C Ribeiro
PMID: 32519237 DOI: 10.1007/s00784-020-03387-1.

抄録

目的:

思春期(18~19歳)における高レベルの添加糖摂取と歯周病との関連を分析。

OBJECTIVES: Analyze the association between higher added sugar exposure and periodontal disease in adolescents (18-19 years old).

材料と方法:

これは、RPSコホートコンソーシアム、ブラジル、サンルイス(n = 2515)に入れ子にした横断的研究であった。暴露は、定量的な食品頻度から推定された添加糖(≥10%)からの1日のカロリーの割合であった。アウトカムは、同一部位でのプローブ時の出血による影響を受けた歯の数、歯周プローブの深さ≧4mm、および臨床的付着レベル≧4mmで推定された歯周病であった。世帯収入,思春期の教育レベル,性別,飲酒,喫煙の有無という最小の十分な調整セットを特定するために,有向非周期グラフで理論モデルを描いた.歯周病を2歯未満、2~3歯未満、4歯以上に分類し、多項ロジスティック回帰により有病率(PR)を推定した。一貫性を検定するために,ゼロインフレーションポアソンを用いて平均比(MR)を推定した.

MATERIALS AND METHODS: This was a cross-sectional study nested to RPS Cohorts Consortium, São Luís, Brazil (n = 2515). The exposure was percentage of daily calories from added sugar (≥ 10%), estimated from a quantitative food frequency. The outcome was periodontal disease estimated by the number of teeth affected by bleeding on probing, periodontal probing depth ≥ 4 mm, and clinical attachment level ≥ 4 mm at the same site. A theoretical model was depicted in a directed acyclic graph to identify the minimal sufficient adjustment set: household income, adolescent's educational level, sex, alcohol use, and smoking. Periodontal disease was categorized into < 2 teeth affected, 2 to 3 teeth affected, and ≥ 4 teeth affected to estimate prevalence ratios (PR) by multinomial logistic regression. To test for consistency, means ratio (MR) were estimated using zero-inflated Poisson.

結果:

砂糖の多量摂取は、歯周病の影響を受ける4本以上の歯と関連していました(PR = 1.42; 95%信頼区間(CI) = 1.03-1.94; p = 0.030);一貫性のあるポアソン分析は、これらの結果を補強しました(MR = 1.15; 95% CI = 1.03-1.29; p = 0.011)。

RESULTS: High sugar intake was associated with ≥ 4 teeth affected by periodontal disease (PR = 1.42; 95% confidence interval (CI) = 1.03-1.94; p = 0.030); consistency Poisson analysis reinforced these results (MR = 1.15; 95% CI = 1.03-1.29; p = 0.011).

結論:

高レベルの添加糖摂取は、青年期の歯周病の程度の大きさと関連していた。

CONCLUSION: High level of added sugar intake was associated with greater extent of periodontal disease in adolescents.

臨床応用:

このことは、う蝕と歯周病の統合的な仮説を支持するとともに、従来の歯周病治療法に変化をもたらす可能性のある歯周病パラメータにおける糖質摂取制限の効果について、今後の臨床研究に弾みを与えるものである。

CLINICAL RELEVANCE: High sugar intake was associated with periodontal disease in adolescents, supporting the integrated hypothesis of dental caries and periodontal disease and giving impetus to future clinical investigation on the effect of restriction of added sugar consumption in periodontal parameters, which potentially may change traditional treatment protocols of periodontal disease.