あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J. Sci. Food Agric..2020 Jun;doi: 10.1002/jsfa.10573.Epub 2020-06-10.

カーネルの発達過程における黒スイートコーン(Zea mays L.)におけるマルチビタミンの生合成と蓄積

Biosynthesis and accumulation of multi-vitamins in black sweet corn (Zea mays L.) during kernel development.

  • Xiaodan Hu
  • Jianhua Liu
  • Wu Li
  • Tianxiang Wen
  • Tong Li
  • Xinbo Guo
  • Rui Hai Liu
PMID: 32519367 DOI: 10.1002/jsfa.10573.

抄録

背景:

食用果実としてのブラックスイートコーンは、様々な栄養価を有している。本研究では、ブラックスイートコーンの成熟期におけるビタミンCとE、葉酸、カロテノイドの含有量の変化、また、マルチビタミン生合成経路におけるプレハーベスト気象条件と関連遺伝子の影響について考察した。

BACKGROUND: Black sweet corn as an edible fruit has various nutritional qualities. This study discusses changes in the vitamin C and E, folate, and carotenoid content during black sweet corn maturation, and also the effects of preharvest weather conditions and of related genes in multi-vitamin biosynthesis pathways.

結果:

ほとんどのビタミンレベル、特にビタミンCとカロテノイドレベルは改善したが、葉酸含量は急速に低下した。葉酸生合成に関わるほとんどの遺伝子のトランスクリプトレベルは、含有量の変化と同様の傾向を示した。γ-トコトリエノールはビタミンEの主成分であり、トコトリエノールの合成を制御する鍵となる遺伝子HGGTは他の遺伝子に比べてはるかに高い発現量を示した。ルテインとゼアキサンチンが支配的なカロテノイド成分であった。LCYεの転写レベルが急速に低下すると、ルテイン産生率が低下する可能性がある。

RESULTS: Most vitamin levels improved, especially vitamin C and carotenoid levels, while the folate content dropped rapidly. Transcript levels of most genes in folate biosynthesis showed trends that were similar to the content changes. VTC2 and GLDH, which are regulated by light, had high expression levels leading to an increase in ascorbate content during maturation. γ-Tocotrienol is the main vitamin E component, and HGGT, the key gene controlling the synthesis of tocotrienols, had a much higher expression level than other genes. Lutein and zeaxanthin were the dominant carotenoid components. A rapid reduction in the transcription level of LCYε could result in a lower lutein production rate .

結論:

ブラックスイートコーンは栄養価が高く、ゼアキサンチン、γ-トコトリエノール、アスコルビン酸などのビタミンが豊富です。収穫時期は、ビタミンが比較的多いだけでなく、味も良かったコーンが受粉後20~25日後(DAPs)に収穫されるのがベストです。

CONCLUSION: Black sweet corn has a high nutritional value and is rich in vitamins, including zeaxanthin, γ-tocotrienols, and ascorbic acid. The best harvest time is between 20-25 days after pollination (DAPs) when kernels had a good taste as well as relatively high vitamin levels. © 2020 Society of Chemical Industry.

© 2020 Society of Chemical Industry.