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口腔ケアにおける副産物由来の生理活性化合物の利用に関する研究の進展
Research Advances in the Use of Bioactive Compounds from By-Products in Oral Care.
PMID: 32521718 DOI: 10.3390/antiox9060502.
抄録
口腔内の健康は全身の健康の重要な要素と考えられており、生活の質の向上に貢献しています。予防に対する意識の高まりにもかかわらず、口腔内の健康状態の有病率は増加の一途をたどっています。このような背景から、フェノール化合物(PhC)のような天然資源を口腔内の健康促進物質として研究することへの関心が高まってきている。本論文では、副産物の口腔保健における生物活性に関するエビデンスをレビューすることを目的としている。これまでに、抽出物の多種バイオフィルムに対する抗菌活性や抗プラーク活性については、多くの研究で十分な報告がなされている。さらに、副産物から得られる生理活性化合物は、歯周炎反応や病原性細菌によって誘導される酸化ストレスのアンバランスを調節することが示されています。これらの有益な効果を考慮すると、口腔の健康維持におけるV. vinifera副産物の有用性と、オーラルケア製品の開発に向けた必要なステップが強調された。結論として、副産物の高い可能性は、口腔内の様々な状態の予防や進行にマルチターゲットで作用する口腔衛生製品の開発に活かされる可能性があると考えられる。
Oral health is considered an important factor of general health and it contributes to the quality of life. Despite the raising awareness of preventive measures, the prevalence of oral health conditions continues to increase. In this context, a growing interest in investigating natural resources like phenolic compounds (PhCs) as oral health promoters has emerged. This paper aims to review the evidence about the bioactivities of by-products in oral health. Up to date, a high number of studies have thoroughly reported the antimicrobial and antiplaque activity of extracts against or in multi-species biofilms. Moreover, the bioactive compounds from by-products have been shown to modulate the periodontal inflammatory response and the underlying oxidative stress imbalance induced by the pathogenic bacteria. Considering these beneficial effects, the utility of V. vinifera by-products in the maintaining of oral health and the necessary steps towards the development of oral care products were emphasized. In conclusion, the high potential of by-products could be valorized in the development of oral hygiene products with multi-target actions in the prevention and progression of several oral conditions.