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のプロバイオティクス株によるヨーグルト中のアフラトキシンB1の生物学的低減効果について検討した
Biological reduction of aflatoxin B1 in yogurt by probiotic strains of and .
PMID: 32523789 PMCID: PMC7256161. DOI: 10.1007/s10068-019-00722-5.
抄録
本研究は、2つのプロバイオティクス株(PTCC 1643およびPTCC 1637)のアフラトキシンB(AFB、20ng/ml)結合能力を、ヨーグルトのスターター培養物と比較して、4℃で21日間保存した場合の同程度の細菌数(〜10 LogCFU/ml)で調査するために実施されました。すべての評価された処理は、64.56から96.58%の範囲で、AFB結合の高いパーセンテージを示した。しかし、プロバイオティクス細菌の能力は、ヨーグルトスターター培養物よりも統計的に高かった。選択された乳酸菌のアフラトキシン結合能力は、時間と菌種の両方に依存していた。AFBremovalの最も高い割合と最も低い割合は、ヨーグルトスターター培養物の場合、低温保存11日目(96.58±3.97%)と保存初日(64.56±5.32%)にそれぞれ観察された。細菌細胞-AFB複合体の安定性は、保存期間中に3回の洗浄を行っても、結合したAFBの0.84〜26.75%しか細菌細胞から放出されず、顕著なものであった。
The present study was conducted to investigate the ability of two probiotic strains, PTCC 1643 and PTCC 1637, to bind aflatoxin B (AFB, 20 ng/ml) in comparison with yogurt starter cultures, at equal bacterial count (~ 10 LogCFU/ml) during a 21-day storage period at 4 °C. All assessed treatments exhibited high percentages of AFB-binding, ranged from 64.56 to 96.58%. However, the ability of probiotic bacteria was statistically higher than yogurt starter cultures. Aflatoxin binding ability of the selected lactic acid bacteria was dependent on both time and bacteria species. The highest and the lowest percentages of AFBremoval was observed at 11th day of cold storage by (96.58 ± 3.97%) and at the first day of storage for yogurt starter cultures (64.56 ± 5.32%), respectively. The stability of bacterial cells-AFB complex was remarkable, since only 0.84-26.75% of bounded AFB was released from bacterial cells after 3 times washing during the storage period.
© The Korean Society of Food Science and Technology 2019.