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シナモン抽出物の摂取はアクリルアミドによる炎症と酸化ストレスを改善する:実験動物試験
Cinnamon extract supplementation improves inflammation and oxidative stress induced by acrylamide: An experimental animal study.
PMID: 32523879 PMCID: PMC7256275.
抄録
目的:
アクリルアミドの身体器官への毒性作用は、これらの作用を予防または減少させるための研究を傾斜させている。本研究の目的は、シナモン抽出物(CE)の摂取がラットのアクリルアミドによって誘導される炎症および酸化ストレスに及ぼす影響を評価することであった。
Objective: Toxic effects of acrylamide on body organs incline researches to prevent or decrease these effects. The objective of the present study was to evaluate the effects of cinnamon extract (CE) supplementation on inflammation and oxidative stress induced by acrylamide in rats.
材料と方法:
32匹のラットを4群に分け、1)対照群に蒸留水、2)アクリルアミド中毒群に35ml/kg/日のアクリルアミドを2週間投与、3)アクリルアミド中毒群にCE 250mg/kg/日を28日間投与、4)アクリルアミド中毒群にCE 500mg/kg/日を28日間投与し、それぞれの群の血中濃度を測定した。その後の分析のために空腹時血液を採取した。
Materials and Methods: Thirty two rats were divided into four groups as follow 1) The control group received distilled water, 2) Acrylamide- intoxicated group was administrated with 35 ml/kg/day acrylamide for two weeks, 3) Acrylamide- intoxicated rats treated with CE 250 mg/kg/day for 28 days, and 4) Acrylamide- intoxicated rats treated with CE 500 mg/kg day for 28 days. Fasting blood sample was obtained for subsequent analysis.
結果:
その結果、アクリルアミド中毒群では、マロンジアルデヒド、腫瘍壊死因子α、高感度C反応性タンパク質、レプチン、アラニントランスアミナーゼのレベルが対照群に比べて有意に高く(p<0.05~p<0.01)、総抗酸化能が低いことが示された。01)および総抗酸化能のレベルが対照群に比べて低かったのに対し、シナモン抽出物投与により、総抗酸化能、マロンジアルデヒド、腫瘍壊死因子α、高感度C反応性蛋白質およびレプチンのレベルが改善されたが、アディポネクチンおよび肝酵素には有意な影響を与えなかった(p>0.05)。
Results: The results showed that acrylamide- intoxicated group had significantly higher levels of malondialdehyde, tumor necrosis factor alpha, high sensitive C reactive protein, leptin and alanine transaminase (p<0.05 to p<0.01) and lower levels of total antioxidant capacity compared to the control group; whereas, cinnamon extract administration remedied levels of total antioxidant capacity, malondialdehyde, tumor necrosis factor alpha, high sensitive C reactive protein and leptin in the treatment groups, but it did not have a significant effect on adiponectin and liver enzymes (p>0.05).
結論:
この研究は、シナモン抽出物が、アクリルアミド中毒を管理するための生理活性化合物の食事源として潜在的に有効である可能性を示唆している。
Conclusion: This study suggests that cinnamon extract may potentially be effective as a dietary source of bioactive compounds for managing acrylamide intoxication.