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Food Chem.2020 Jun;330:127172. S0308-8146(20)31034-7. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127172.Epub 2020-06-02.

タンニン酸/ゼイン電解スパン膜上の銀ナノ粒子の簡便なその場合成とその抗菌、触媒、抗酸化活性

Facile in situ synthesis of silver nanoparticles on tannic acid/zein electrospun membranes and their antibacterial, catalytic and antioxidant activities.

  • Fuchao Zhan
  • Xiangxing Yan
  • Feng Sheng
  • Bin Li
PMID: 32531634 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127172.

抄録

本研究は、相乗的な抗菌、触媒、抗酸化活性を有する生体適合性Agナノ粒子/タンニン酸/ゼイン電気紡糸膜の開発を実証するものである。ゼインの最適紡糸濃度は32wt%であった。調製したゼイン電気紡糸膜をタンニン酸(TA)溶液に浸漬し、TA濃度、pH、温度、時間がTAの担持量に及ぼす影響を調べた。次に、TA/ゼイン電解紡糸膜を硝酸銀溶液に浸漬し、AgNPをその場で還元した。電気紡糸膜の形態は、走査型電子顕微鏡(SEM)によって特徴づけられた。紫外可視分光光度計、フーリエ変換赤外分光法(FT-IR)およびX線回折(XRD)を用いて、TAおよびAgナノ粒子(AgNPs)の担持量を測定した。最後に、TA/Zein及びAgNPs/TA/Zein電気紡糸膜の酸化防止活性、抗菌活性及び触媒活性を調べた。その結果、TA濃度の異なるAgNPs/TA/Zein電解紡糸膜は、一定の抗菌、酸化防止及び触媒能力を有していることが明らかになった。

This study demonstrates the development of biocompatible Ag nanoparticles/Tannic acid/Zein electrospun membranes with synergistic antibacterial, catalytic and antioxidant activity. The optimal spinning concentration of zein was 32 wt%. The prepared zein electrospun membranes were immersed into tannic acid (TA) solution to investigate the effects of TA concentrations, pH, temperature and time on the loading amount of TA. Then, the TA/Zein electrospun membranes were immersed into a silver nitrate solution to reduce the AgNPs in situ. The morphology of the electrospun membranes was characterized by scanning electron microscopy (SEM). UV-visible spectrophotometer, Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR) and X-ray diffraction (XRD) were used to carry out the loading amount of TA and Ag nanoparticles (AgNPs). Finally, the antioxidant, antibacterial and catalytic activity of TA/Zein and AgNPs/TA/Zein electrospun membranes were studied. It was found that the AgNPs/TA/Zein electrospun membranes with different TA concentrations have certain antibacterial, antioxidation and catalytic ability, which may be of interest for the development of active packaging that could extend the shelf life of perishable foods.

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