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妊娠中および授乳中の母親に投与されたモリンガオレイフェラのコルチゾールへの影響
Affect of moringa oleifera given against pregnant and breastfeeding mothers cortisol.
PMID: 32545147 DOI: 10.1016/j.enfcli.2019.10.048.
抄録
目的:
この研究は、妊娠中および授乳中の母親のコルチゾールに対して与えられたモリンガオレイフェラの影響を評価するために。
OBJECTIVE: This study to assess the affect of moringa oleifera given against pregnant and breastfeeding mothers cortisol.
方法:
実験方法は無作為化二重盲検法(無作為化二重盲検法)、授乳中の母親の唾液サンプルをKIT ELISAを用いて実験室で検査した。
METHOD: Sample 40 pregnant women, low education, no work statusin, the experimental method (Randomized Double Blind design), Saliva samples from nursing mothers tested by Laboratory using KIT ELISA.
結果:
妊娠前のコルチゾール値は鉄剤群とモリンガ粉群ではp=0.0003、妊娠後のコルチゾール値は鉄剤群とモリンガ粉群ではp=0.119、モリンガ粉群では±SD2.91±7:20、鉄剤群では±SD3.60±6:37となり、両群の試験結果からp=0.006の値が得られました。006、生後3ヶ月ではp=0.923(p>0.05)、生後6ヶ月ではp=0.496(p>0.05)、モリンガ粉群でより大きな減少が発生し、値±SD=↓5.44±16.77、両群のテストに基づく値pの存在(p=0.359)であった。
RESULTS: Pre cortisol in the iron tablet and Moringa flour group was p=0.0003, post pregnancy cortisol results in the iron group and Moringa flour, p=0.119, decrement greater in the group with Moringa flour±SD 2.91±7:20, group of iron±SD 3.60±6:37, based on test of both groups the presence of the value p=0.006, at 3 months of age, p=0.923 (p>0.05) at 6 months of age p=0.496 (p>0.05), a greater decrease occurred in the Moringa flour group with a value of±SD=↓ 5.44±16.77, based on test of both groups the presence of the value p (p=0.359).
結論:
モリンガ粉は、妊娠中のコルチゾールレベルに対してFeと同じ利点を提供しますが、授乳期には有意ではありません。
CONCLUSION: Moringa flour provides the same benefits as Fe against cortisol levels during pregnancy but not significant at the lactation.
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