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豚肉由来チフス菌に高レベルのカルバペネム耐性を付与するプラスミド遺伝子の開発
Plasmid-Encoded Gene That Confers High-Level Carbapenem Resistance in Typhimurium of Pork Origin.
PMID: 32547117 PMCID: PMC7250698. DOI: 10.2147/IDR.S249357.
抄録
目的:
カルバペネム耐性は、特に食品由来のTyphimuriumではほとんど報告されていない。ここでは、2016年に中国上海の豚肉から分離されたTyphimuriumにおけるプラスミド媒介型移動性カルバペネム耐性遺伝子を報告する。
Purpose: Carbapenem resistance is rarely reported in Typhimurium, especially from a food origin. Here, we report a plasmid-mediated mobile carbapenem-resistant gene in Typhimurium isolated from pork in Shanghai, China in 2016.
患者さんと方法:
2016年7月、中国上海市楊浦区のスーパーマーケットから購入した豚ひき肉から.Typhimurium SH160株が回収された。抗菌感受性試験、多座配列タイピング、コンジュゲーション、S1-PFGE、サザンハイブリダイゼーション、全ゲノムシークエンシング、データ解析を行った。
Patients and Methods: In July 2016, the . Typhimurium SH160 strain was recovered from minced pork meat purchased from a supermarket in Yangpu District, Shanghai, China. Antimicrobial susceptibility testing, multi-locus sequence typing, conjugation, S1-PFGE, southern hybridization, whole-genome sequencing and data analysis were performed.
結果:
この分離株はST34株であり,カルバペネム,セファロスポリン,その他ほとんどの一般的に使用されている抗生物質に対して耐性であることが明らかになった。この遺伝子は46161-bpのIncX3プラスミドによって保持されており,このプラスミドはトランスフェクション可能であることが判明した.IncX3プラスミドには,.IncX3プラスミドと.IncHI2プラスミドの複合カセットが含まれており,このプラスミドは,.IncHI2プラスミドの他に161706-bpのIncHI2プラスミドを保有していることが明らかになった。
Results: This isolate was found to be a ST34 strain and resistant to carbapenems, cephalosporins, and most other commonly used antibiotics. The gene was harbored by a 46161-bp IncX3 plasmid which was found to be transferable. The IncX3 plasmid contains a composite cassette, consisting of . In addition, this strain was found to harbor an additional 161706-bp IncHI2 plasmid which carries nine resistant genes, such as and .
結論:
豚挽肉由来の遺伝子を保有する形質転換可能なIncX3プラスミドを有するTyphimuriumを報告した。その結果、このプラスミドの全遺伝的特徴を明らかにし、異なる細菌病原体に伝播する可能性があることを示した。そのため,カルバペネム耐性菌の食品連鎖や公衆衛生における広範な監視・モニタリングが急務となっている.
Conclusion: We reported the Typhimurium with transferable IncX3 plasmid harboring gene from minced pork. We characterized the complete genetic features of the plasmid, which demonstrated the potential for spreading in different bacterial pathogens. Therefore, extensive surveillance and monitoring for carbapenem-resistant bacterium in the food chain and public health are urgently required.
© 2020 Gao et al.