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尿加水分解後の選択的アンドロゲン受容体モジュレーターの強化されたUHPLC-MS/MSスクリーニング
Enhanced UHPLC-MS/MS screening of selective androgen receptor modulators following urine hydrolysis.
PMID: 32547930 PMCID: PMC7286957. DOI: 10.1016/j.mex.2020.100926.
抄録
選択的アンドロゲン受容体モジュレーター(SARM)は、人間と動物(すなわち、馬や犬)のスポーツで一般的に乱用されている非ステロイド剤であり、家畜ベースの農業における成長促進剤としてさらなる誤用の可能性を秘めています。スポーツと食品生産システムの両方における不正使用の現実と可能性への直接的な対応として、本研究では、様々な種(すなわち、馬、牛、ヒト、イヌ、げっ歯類)の尿中の様々なファーマコプターを含むSARMを検出するために必要な尿サンプルの最小量(200μL)を維持しながら、酵素加水分解(β-グルクロニダーゼ/アリールスルファターゼ)を以前に確立されたプロトコルに組み込んでいます。新たに発表された半定量的UHPLC-MS/MSベースのアッセイは、目的に適合しており、迅速かつハイスループットであり、関連するドーピングおよび食品管理法に規定された基準を満たす検証結果が得られることが示されています。-この方法に含まれる脱縮合ステップにより、分析された尿サンプル中のオスタリンの相対的な存在量が大幅に増加し、新興のSARMの全形態を検出するためには加水分解が必要であることを示しました。
Selective androgen receptor modulators (SARMs) represent non-steroidal agents commonly abused in human and animal (i.e. equine, canine) sports, with potential for further misuse as growth promoting agents in livestock-based farming. As a direct response to the real and possible implications of illicit application in both sport as well as food production systems, this study incorporated enzymatic hydrolysis (β-glucuronidase/arylsulfatase) into a previously established protocol while maintaining the minimal volume (200 µL) of urine sample required to detect SARMs encompassing various pharmacophores in urine from a range of species (i.e. equine, bovine, human, canine and rodent). The newly presented semi-quantitative UHPLC-MS/MS-based assay is shown to be fit-for-purpose, being rapid and offering high-throughput, with validation findings fulfilling criteria stipulated within relevant doping and food control legislation.•CCβ values determined at 1 ng mL for majority of analytes.•Deconjugation step included in the method led to significantly increased relative abundance of ostarine in analysed incurred urine samples demonstrating the requirement for hydrolysis to detect a total form of emerging SARMs.•Assay amenable for use within routine testing to ensure fair play in animal and human sports and that animal-derived food is free from contamination with SARM residues.
© 2020 The Author(s). Published by Elsevier B.V.